Mačvanski ćilim, simbol tradicije i prošlosti ovog kraja „vratio se“ u zavičaj. Prema originalu, koji se čuva u Narodnom muzeju u Šapcu, u tkačkoj radionici „Stari zanati“ urađene su dve replike, od kojih je jedna uručena opštini Bogatić.
„Veštinom izrade ćilima nekada se mogla pohvaliti svaka domaćica u Mačvi. Ćilimi su najčešće klečani ili tkani za „devojačku spremu“ koju bi buduće neveste ponele u svoj novi dom. Ovaj vredan eksponat, kojim se ponosimo, čuvaćemo u Muzeju Mačve koji nameravamo da osnujemo.“, rekao je Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić.
„Mustra“ po kojoj je tkalja Spomenka Ilijašević na svom razboju istkala novi ćilim je stara više od jednog veka, a u muzeju u Šapcu se čuva poslednjih sedam decenija. Taj ćilim je dosta oštećen, a etnolozi su mu pronašli izvesne mane u uklapanju ornamenata, koje su objasnili tehnikom izrade (klečanja) i neiskustvom tkalje koja je, po svemu sudeći, rukotvorinu samoj sebi uradila kao miraz za devojačku spremu. Replika ćilima pleni izuzetnim koloritom i cvetnim ornamentima specifičnih boja. Dugačak je dva metra, a pošto je izrađen od kvalitetne predene vune pod rukom je nežan i mekan. Šare su besprekorno složene zahvaljujući majstorskim rukama bake Spomenke koja ima višedecenijsko iskustvo tkanja na razboju. Za izradu je utrošila tri kilograma vune, radila ga je sama skoro dva meseca, ali na žalost nije prisustvovala uručenju pošto je preminula nekoliko dana ranije. Danas samo mali broj starijih žena u Mačvi zna veštinu ručnog tkanja ćilima. Devojke su odavno prestale da se interesuju za ovaj zanat, a da bi ponovo oživeo Gradska organizacija invalida rada je osim osnivanja radionice za obuku mladih tkalja pokrenula inicijativu da se osnuje centar za ćilimarstvo.

(Izvor: D.G. / Mačvapress)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *