U nedelju, 16. januara građani Srbije će se na referendumu izjašnjavati o potvrđivanju Akta o promeni Ustava Republike Srbije. U opštini Bogatić pravo glasa, prema biračkom spisku, ima 24128 punoletnih građana, koji će se izjašnjavati na 31 biračkom mestu od 7 do 20 časova.

Kako je utvrdio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavastvo Skupštine Republike Srbije, na glasačkom listiću je pitanje „Da li ste za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?“, a glasa se zaokruživanjem jednog od odgovora – „da“ ili „ne“. Referendum se organizuje po novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, tako da za njegov uspeh neće biti potrebno da izađe 50 odsto upisanih birača.

Cilj promene Ustava Srbije je obezbeđivanje veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva, veća samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva, bolja zaštita prava građana i jačanje vladavine prava. Akt o promeni Ustava isključivo se odnosi na pravosuđe i njime se ne menjaju drugi delovi Ustava, predviđaju se dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija, garantuje se stalnost sudske funkkcije i utvrđuje da je najviši sud u Srbiji Vrhovni sud. Sudije, predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva, dok će organizacione promene obezbediti samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *