U selu Banovo Polje kod Bogatića, a po nalogu veterinarske inspekcije, po hitnom postupku obavljena je eutanazija oko 300 suprasnih krmača, nazimica, prasadi i tovljenika, nakon potvrđivanja afričke kuge u gazdinstvu, rekao je za član privremenoog organa Opštine Teodor Teodorović.
„Svinje su eutanazirane u toku jučerašnjeg dana. Na licu mesta je bila veterinarska inspekcija, Uprava za veterinu i Veterinarski institut i sve je urađeno po hitnom postupku“, rekao je Teodor Teodorović za Tanjug. Teodorović je objasnio da je, nakon prijave poljoprivrednika o uginuću tri svinje, veterinarska inspekcija juče izašla na teren i zajedno sa Veterinarskim institutom Uprave za veterinu izvršila eutanaziju.
„Poljoprivredno domaćinstvo je izuzetno veliko, imalo je mnogo krmača, prasica i tovnika, nešto malo manje od 300 grla“, rekao je on. Kako je naglasio, odrađena je apsolutna dezinfekcija celog dvorišta.

„U dogovoru sa inspekcijama ponovićemo dezinfekciju u petak. Sve smo odradili u najkraćem mogućem roku. Iskreno se nadamo da će ostati na ovome i nadamo se da neće doći do širenja afričke kuge“, naveo je Teodorović. On je napomenuo da će neko vreme biti zabranjeno kretanje životinja, trgovina, i da će inspektori pratiti stanje na terenu. Teodorović je rekao da farmeri ovog kraja treba da vode računa pri ulasku u svoje dvorište i vrše dezinfekciju. Istakao je da je opština Bogatić uspevala da odoli talasima svinjske kuge u poslednjih šest meseci i apelovao na poljoprivrednike da mere zaštite podignu na viši nivo.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *