Beba iz Klenja, kod Bogatića, koju su otac i majka sredinom jula prošle godine sa namerom da je se otarase ostavili kod traktora u svom dvorištu, a onda je ujutro, navodno slučajno pronašli i odneli u Dom zdravlja, posle sedam meseci je vraćena u zagrljaj svojih roditelja.

Da li je to najbolje rešenje za dete koje je prvobitno odbačeno pitanje je koje se nameće u tom malom mestu. Dečaka su preuzeli od hranitelja gde je od rođenja bio smešten. Prethodno, nakon što ga je otac „pronašao“ u dvorištu, izvesno vreme je proveo u lozničkoj bolnici odakle su ga izveli socijalni radnici i prema želji starije braće u matične knjige upisali ime Petar.

Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu je pokrenulo istragu protiv roditelja, ali ipak neće biti sudskog postupka. Otac T. D. (50) i majka T. D. (47) su nedavno priznali krivična dela i potpisali sporazum sa tužilaštvom. Zbog krivičnog dela promena porodičnog stanja otac je dobio šest, a majka zbog krivičnog dela kršenje porodičnih obaveza pet meseci kućnog zatvora.

– Potpisali su sporazum o priznanju, a narednih dana Osnovni sud treba da potvrdi sporazum i donese pravosnažnu presudu. Izrečenu kaznu će izdržavati kod kuće sa elektronskim nadzorom kako je i odobreno iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija – potvrdio je portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu Aleksandar Protić.

Tužilaštvo je pak od početka istrage nesvakidašnjeg slučaja dosledno zahtevalo zatvorsku kaznu za nesavesne roditelje.

– Svaka druga kazna, osim zatvora, bila bi samo opomena, a ovo su ozbiljna krivična dela i tužilaštvo iz tog razloga nije razmatralo uslovnu ili neku drugu kaznu. Ovako će biti kod svoje kuće sa svojim detetom, a kad počnu da izdržavaju kazne mogu da podnesu zahtev da je izdržavaju naizmenično. ukoliko jedan roditelj treba da ide da radi – navodi izvor upućen u slučaj.

I socijalni radnici su procenili da je za dečaka najbolje da odrasta u biološkoj porodici. Roditelji su ga od hranitelja preuzeli pre nekoliko dana u Centru za socijalni rad.

– Bilo je dirljivo. Svi su plakali – naveli su očevici koji su prisustvovali događaju.

Vest da je u dvorištu, ispod traktora, 17. jula prošle godine pronađeno ostavljeno novorođenče je šokirala javnost. Inspektori policijske stanice u Bogatiću su za dva dana razrešili slučaj.

– Beba je navodno pronađena u petak ujutro, a već u nedelju kad je majka upućena na ginekološki pregled usledio je veleobrt. Ispostavilo se da se sama porodila iza kuće, makazama je odsekla pupčanik i ostavila dete, a otac navodno o tome nije ništa znao. On je još zavaravao tragove inspektorima pričom kako je ujutro video automobil koji se zaustavio ispred kuće pa je navodno neko ostavio bebu – podsećaju u policijskoj stanici u Bogatiću.

Supružnici već imaju troje odrasle dece zbog čega u selu nisu mogli da shvate njihov postupak. Za T. D. su govorili sve najlepše i pretpostavljali da je prikrivala trudnoću zbog sramote što će u poznim godinama ponovo postati majka.

(Kurir.rs/Telegraf)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *