U prostranoj bogatoj mačvanskoj ravnici, koja se prostire od Mišara do Drine i od Cera do Save, smeštena je opština Bogatić sa svojih 14 naselja. Ovde vas očekuju plodne oranice i prelepi predeli Mačve, bogata istorija, etno park i očuvana seoska tradicija „Mačvanske svadbe“ i „Hajdučke večeri“…
Jedno od naselja u Opštini Bogatić, Crna Bara nalazi se na ušću Drine u Savu. Ovde se možete prošetati ili ići u lov na šumsku divljač u šumama Adica i Prud, sunčati i kupati na mačvanskoj plaži, voziti čamcima ili ići na sportsko pecanje.
Crna Bara je naselje u Srbiji u opštini Bogatić u Mačvanskom okrugu. Naselje je od Sremske Mitrovice udaljeno 36 kilometara, od Šapca udaljeno 33 km, od Loznice oko 54 km, od Novog Sada 78 km i od Beograda oko 100 km. Mesto se nalazi u neposrednoj blizini ušća Drine u Savu. U Crnoj Bari se nalazi i Hajduk Stankov vajat. Crna bara je idealna za sportski ribolov i turizam, a zbog velikog šumskog prostranstva nudi veliki broj raznovrsne šumske divljači i omogućava idealne uslove za lov. Prema zadnjem popisu Crna Bara ima 2270 stanovnika u 680 domacinstava i 988 kuca, jer je dosta kuća napusteno, ušorenog je tipa sa 19 ulica i 4 pravilna raskršća. U selu postoji osmogodišnja škola „Janko Veselinovic“ sa isturenim odelenjima u Glogovcu i Sovljaku. Tu je i crkva Svetog Vaznesenja koja je dobila novu fasadu, selo preslavlja Spasovdan. U Crnoj Bari postoje dva vikend naselja : „Vasin Šib“ na Drini i vikend naselje „Ušće“ na ušću Drine u Savu, kao i manje grupacije vikendica duž obale Drine i Save. Kulturna manifestacija Hajdučke večeri se održava svake godine druge subote avgusta, nekada je bila jedna od najmasovnijih kulturnih manifestacija u zemlji koja je okupljala do 100.000 posetilaca.
Značajne ličnosti iz Crne Bare su: Vuk Isaković – graničarski oficir u Habzburškoj monarhiji, Miloš S. Milojević – istoričar, Živojin Jurišić – botaničar, osnivač Botaničke bašte u Beogradu, Jova Aleksić – prvi veterinar u Srbiji, Pantelija Jurišić – general vojske Kraljevine, Hajduk Stanko – junak romana Janka Veselinovića. Od kulturnih spomenika u Crnoj Bari se nalazi: Vajat Hajduk Stanka, Šanac iz turskog perioda, Autentične gradjevine pod zaštitom države sa početka 19 veka.

(Izvor: Komšijske priče / Ozon media)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *