Ispred spomen obeležja potporučniku Milanu Mijatoviću i desetaru Mališi Milovanoviću, na Bubanji, kod Glušaca, danas je obeležena 22. godišnjica njihovog stradanja od NATO bombi, 30. aprila 1999. godine.

U potesu Bubanja, u Glušcima, 30. aprila 1999. godine od NATO bombi stradali su potporučnik Milan Mijatović, iz Beograda, komandir voda u 359. inžinjerijskom bataljonu i desetar po ugovoru Mališa Milovanović iz Kraljeva.

Dok je u kasnim poslepodnevnim satima radio na uređenju radarskog položaja za potrebe 126. brigade, od brujanja građevinske mašine potporučnik Mijatović nije čuo nalet avijacije. Desetar Milovanović je, čuvši avione, potrčao prema njemu da bi ga upozorio na opasnost. Projektil je, međutim, bio brži i direktno pogodio mašinu u kojoj je na licu mesta poginuo potporučnik Milan Mijatović, dok je desetar Mališa Milovanović zadobio smrtonosne povrede od parčadi projektila.

Obojica su odlikovani Medaljom za vrline u oblasti odbrane i bezbednosti.

U prisustvu porodica poginulih vojnika, vence svežeg cveća na spomen obeležje položili su Siniša Puzić, predsednik Skupštine opštine Bogatić i Matija Milovanović, zamenik predsednika Opštine, predstavnici 250. raketne brigade Vojske Srbije, Goran Pajić, predsednik mesne zajednice Glušci, Vladan Krasavac, načelnik Mačvanskog upravnog okruga, Mijoljub Josipović, predsednik SUBNOR-a Bogatić i predstavnici Opštinskog odbora SNS Bogatić.

„Slike i sećanja ne blede, naprotiv, rane su još uvek sveže i bole kao prvog dana. Mi ih nikada nećemo zaboraviti jer imamo obavezu da čuvamo sećanje na naše junake. Te strašni zločini koji su počinjeni prema srpskom narodu u 78 dana neprekidnog ludila i zla kojem smo bili zloženi kao ponosan narod i suverena nezavisna zemlja, kao hrišćani možda ćemo jednog dana moći oprostiti, ali nikada nećemo zaboraviti sve nedužne žrtve NATO agresije, tog kukavičkog, podmuklog, gnusnog i zločinačkog čina“, rekao je između ostalog Matija Milovanović, pomoćnik predsednika Opštine Bogatić.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *