Jelena Dragićević iz Bogatića, pobednica je Republičkog takmičenja u kuvarstvu, koje je održano u Kragujevcu. U pripremi jela po izboru, učenica Mačvanske srednje škole pokazala je veće znanje i spretnost od vršnjaka iz dvadeset dve škole u Srbiji.

U osnovoj školi Jelena je maštala o medicini, a onda je ipak odlučila da upiše kuvarstvo. Priprema hrane za nju su izazov i zadovoljstvo, a prvo mesto na Republičkom takmičnju, iznenađenje i podstrek u daljem školovanju.
„Rolovana piletina sa grilovanom slaninom u sosu od neutralne pavlake, badema i kajmaka i prilog od brokolija i krompira sam pripremala. Mislila sam da će neki veći grad osvojiti prvo mesto. Kad sam čula, ja nisam verovala“, kaže Jelena Dragićević iz Bogatića.
Za pripremu nacionalnog jela na moderan način imala sat vremena. Uz talenat, rad i podršku mentorke, postala je šampionka.
„Trebalo je samo maštovitosti, to smo moja mentorka i ja zajedno smislile. Kako ćemo to praktično odraditi. Bilo je i panično zato što nismo imale nešto preterano vremena tu je bila ekskurziija, i dosta tako nekih stvari, ona je bila tu da to sve isprati, i pošto ja nisam po prirodi staložena, znam da ispaničim, ona me je naučila da smireno radim“, navodi Jelena Dragićević iz Bogatića.

„Ona je to fantastično uradila, trudili smo se da ispratimo neke kreativne ideje i da pratimo neke trendove u gastronomiji, ali na isti način da to prilagodimo jednom učeniku koji je treći razred srednje škole, da se previše ne optereti“, kaže Anđelka Popović, nastavnik kuvarstva Mačvanska srednja škola.
Republičkom takmičenju prethodilo je školsko, na kojem je bila bolja od vršnjaka iz razreda.
„Malo mi je doduše bilo i krivo što nisam prošao dalje, ali opet u neku ruku mi je bilo i puno srce što je ona otišla na to takmičenje, postigla je nešto, osvojila je provo mesto, i zato mi je jako drago“, navodi Marko Ulardžić, učenik Mačvanske srednje škole.

Taletovana učenica nakon završetka srednje škole, nastaviće usavršavanje. Prvo mesto na Republičkom takmičenju, obezbedilo joj je upis na Visoku školu bez polaganja prijemnog ispita.

(Izvor: N. T. / RTS)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *