Milan Damnjanović, predsednik Opštine Bogatić, čestitao je pripadnicima romske nacionalne manjine Međunarodni dan Roma, koji se obeležava danas. U čestitki je naveo:

„Upućujem čestitku svim pripadnicima romske nacionalne manjine povodom 8.aprila „Svetskog dana Roma“.

Ovaj dan se obeležava s ciljem da se ukaže na probleme Roma koji su najveća etnička manjina u Evropi.
Iako se nalazimo u specifičnim okolnostima zbog trenutne pandemije koronavirusa, činimo sve da podsetimo na značaj građana romske nacionalnosti za čitavo naše društvo. Roma se ne trebamo setiti samo na današnji dan, već svih 365 dana u godini treba da razmišljamo i delujemo u smeru pružanja pomoći i olakšanja njihovog svakodnevnog života, jer su oni vredni i odani Bogatiću i našoj Srbiji.

Na teritoriji opštine Bogatić živi 1147 građana romske nacionalnosti u 198 domaćinstava i u ukupno 11 mesnih zajednica. U prethodnom periodu sve aktivnosti lokalne samouprave su preduzimane u pravcu ulaganja velikog rada i napora u procesu inkluzije Roma i Romkinja.

Realizovani projekti su doprineli ostvarenju velikog napretka u oblasti obrazovanja, stanovanja, zdravstvene i socijalne zaštite. Međutim, prostora i potencijala za rešavanje društvenih izazova, problema i stereotipa sa kojima se suočavaju Romi ima na pretek.

Radićemo na suzbijanju diskriminacije romske populacije, njihovom ekonomskom osnaživanju putem pružanja finansijske podrške, izgradnji infrastrukture i omogućavanju zapošljavanja, te tako doprineti unapređenju sveopštih uslova života. Nema nikakve sumnje da je opština Bogatić uz njih i da ćemo zajedničkim snagama izgraditi društvo u kome se kvalitet života Roma neće razlikovati od kvaliteta života ostalih građana naše zemlje.“

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *