U celoj Mačvi Miroljuba Kokića (57) retko oslovljavaju imenom već samo sa „care“. On i jeste car i to „romski“, poslednji koji je krunisan pre 30 godina na „Romskom balu“ u Bogatiću. Na „tronu“ je neprikosnoven pošto se ova manifestacija od tada ne organizuje, pa je neobična titula ostala uz njegovo ime kao nadimak i danas. Kako mu je pravo ime malo ko zna.
„Tako mi se ljubi obraćaju, u šali, ali i ozbiljno jer sam još uvek romski car pošto drugi posle mene nije izabran. Bila je to lepa manifestacija koju smo mi Romi u Bogatiću osmislili da bi na njoj sakupili novac za naš fudbalski klub koji se zvao Roma“, priča Miroljub.
Prvi put posle tri decenije otkrio je kako je „romski car“ postao sasvim slučajno. Bilo je zamišljeno da za „romskog cara“ bude izabran onaj ko najviše plati, a sve pare bi išle u kasu fudbalskog kluba koji nije baš najbolje stajao sa finansijama kao poznati italijanski imenjak.
„Bio sam u upravi kluba i nadmetao se da bi nekako uspeli da budući car plati titulu što skuplje jer su klubu bile potrebne pare. Ja ponudim 200 maraka, a protivkandidat odustane i moja ponuda ostane poslednja, i ja tako ja postanem car. Osladilo mi se pa sam i sledeće dve – tri godine pomagao klubu i zadržao titulu. Onda se Roma raspala, prestali smo da organizujemo romski, a ja ostadoh car do danas“, nastavlja Miroljub.
Kao „običan čovek“ iz naroda ostao je humanista bez obzira što teško zarađuje da izdržava svoju veliku porodicu. Od proleća do jeseni prodaje igračke na vašarima, u jesen i zimu cepa drva po Mačvi, a pred Novu godinu i Božić prodaje ukrase i čestitke.
„Nisam bogat kao pravi carevi, radim više poslova preko godine, ali i danas volim da pomažem ljudima kojima je to potrebno. Dve godine sam jednom nedeljno besplatno cepao drva socijalno ugroženima i invalidima, ali kada su me neki koji imaju više od mene prevarili kako su kao siromašni nastavio sam da pomažem samo invalidima. Takav je, na žalost, naš narod“, pomalo je razočaran Miroljub.
Dodaje kako je srećan kada nekome učini dobro delo, pa je odlučio da i u 2023. godini pomaže nepokretnim sugrađanima koji ga pozovu. Od Božića do kraja grejne sezone njima će besplatno da iscepa pet metara drva za ogrev.
„Nije sve u parama, svi mi nekako preživljavamo, ali kad vidim u kakvoj bedi neki ljudi žive, još i bolesni, lep je osećaj kada im pomogneš. Obraduju se oni, a i meni je lepo“, kaže na kraju humani „romski car“ iz Bogatića.

(D. G. / Telegraf)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *