Vlada Republike Srbije stavila je opštinu Bogatić u ravnopravan položaj sa ostalim banjskim i klimatskim mestima u Srbiji.

Iako je decenijama bila u zapećku, za ovu varošicu u zapadnom delu Srbije poslednjih godina se sve više čuje. Najpre zbog inovativnog i jedinstvenog sistema grejanja, zahvaljujući kome je Bogatić postao prva eko-opština u Srbiji jer koristi geotermalnu energiju.

Drugi veoma značajan razlog jeste obilje manifestacija koje Turistička organizacija opštine Bogatić, zajedno s Kulturno-obrazovnim centrom, organizuje. Neke od njih su poznate širom Srbije, poput Hajdučkih večeri, Mačvanske lile, međunarodnog festivala folklora Bogatfest, obeležavanja godišnjice Boja na Dublju, tradicionalna likovna kolonija u Sovljaku i brojne druge.

Direktor TO Bogatić Darko Mašić ističe za Kurir da je ponuda TO Bogatić zanimljiva i aktivna je 365 dana u godini, zahvaljujući Termalnoj rivijeri, koja koristi termalni potencijal opštine i radi tokom cele godine.


– U momentu osnivanja TO Bogatić, turistička ponuda se uglavnom zasnivala na manifestacionom i đačkom turizmu. U Bogatiću je u poslednje dve godine znatno uvećan smeštajni kapacitet u domaćoj radinosti u različitim kategorijama, kako apartmana tako i soba, otvorena su četiri restorana koja služe domaću tradicionalnu hranu, što je svakako povećalo broj domaćih, ali i inostranih turista. S obzirom na veliki geotermalni potencijal koji posedujemo, Vlada Republike Srbije je opštinu Bogatić uvrstila u uredbu koja reguliše podsticaje iz oblasti hotelijerstva i time, s obzirom na potencijal, stavila opštinu u ravnopravan položaj sa ostalim banjskim i klimatskim mestima u Srbiji. To je umnogome probudilo želju investitora da izaberu našu opštinu za izgradnju hotela, spa-centara i ostalih pratećih sadržaja. 

Trenutno se izvode radovi na izgradnji hotela s pratećim sadržajem u naseljenom mestu Dublje, a pri kraju su i dogovori o izgradnji velikog hotelskog kompleksa sa 1.000 ležajeva na površini od 7,5 hektara, a ukupna investicija iznosi preko 7.500.000 evra – navodi Mašić i ujedno poziva investitore da dođu u opštinu Bogatić i razmotre mogućnosti ulaganja, imajući u vidu ogroman geotermalni potencijal.

– Primer za to je bušotina BB2, dubine 618 metara, s temperaturom vode od 78 stepeni i protokom od 60 litara u sekundi čiste ekološke i obnovljive energije – precizira Mašić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *