Darko Mašić, direktor Turističke organizacije Bogatić, ističe da goste najviše privlače termalna rivijera, kao i letnje manifestacije.

Od jula pa sve do septembra na području Mačve i jedne od opština smeštenih u njenoj ravnici – Bogatiću jedna za drugom smenjuju se turističke manifestacije koje okupljaju veliki broj posetilaca.

Darko Mašić, direktor TO Bogatić, kaže za Kurir da se godinama trude da pojačaju turističke kapacitete smeštajem i novim i postojećim turističkim proizvodima.

„Ono što naše goste najviše privlači jesu termalna rivijera i brojne letnje manifestacije. Možemo se pohvaliti povećanjem smeštajnih jedinica, odnosno brojem kreveta u Bogatiću. Veliku pažnju privlače i kulturni spomenici, koji su pod zaštitom države, poput etno-parka Sovljak, koji predstavlja svojevrstan etno-kompleks na dva hektara kojim je od prošlosti otrgnut delić stare Mačve“, kaže Mašić.

Mačvanska lila
Zaboravljeni običaj lilenja posebno je interesantan najmlađima. Organizuje se od kraja osamdesetih godina, a sam običaj je karakterističan za mačvanski kraj i Belotić, rodno mesto čuvenog slikara Milića od Mačve.
Uoči Petrovdana u svim mačvanskim selima deca pale vatre i lile, koje se prave od slame ili gume, a mogu da posluže mlade barske trske.

BogatFest, međunarodni festival folklora
Treći međunarodni festival folklora BogatFest 2021. održan je prošlog meseca, a tradicionalne nošnje iz četiri zemlje predstavili su raspoloženi izvođači iz folklornih grupa i ansambala, promovišući usput i melos svoga kraja.

Hajdučke večeri
Inspirisana motivima iz romana „Hajduk Stanko“ Janka Veselinovića, davne 1966. godine nastala je manifestacija Hajdučko veče. Iste godine prvi put je organizovano takmičenje za izbor hajdučkog harambaše. Manifestacija se organizuje svake godine prvog vikenda u avgustu, sa osnovnom idejom da se dočaraju život predaka, lepota nekadašnjeg života i starih običaja.

Izažanjac u Mačvi
Završetak žetve u Mačvi proslavlja se na poseban način. Tada se kod kolibe u Bogatiću, koja je takođe specifična za ovo područje, organizuje vršidba žita, kao pedesetih godina prošlog veka. Taj običaj neguje Društvo za očuvanje običaja stare Mačve Izažanjac, koje na istoimenoj manifestaciji podseća kako se nekada do zrna pšenice dolazilo u ovom kraju.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *