Opština Bogatić je u projektu koji omogućava nastavak toplifikacije eksploatacijom geotermalne energije. Među 11 gradova i opština u kojima će se realizovati projekat „Obnovljiva daljinska energetika u Srbiji“ je i opština Bogatić. Memoranudom o razumevanju za sprovođenje ovog projekta potpisao je juče zamenik predsednika opštine Bogatić Teodor Teodorović u Kragujevcu.
Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, juče je u Kragujevcu potpisala memorandume o razumevanju za projekat „Obnovljiva daljinska energetika u Srbiji“ sa predstavnicima 11 lokalnih samouprava. Tom prilikom je izjavila da će zahvaljujući većem korišćenju OIE u proizvodnji toplotne energije građani u 11 gradova i opština dobiti kvalitetnije grejanje i zdraviju životnu sredinu, a lokalne samouprave stabilniji sistem daljinskog grejanja. Vrednost projekta je ukupno 40,5 miliona evra, a njime su obuhvaćeni sledeći gradovi i opštine u Srbiji (Bečej, Bogatić, Vrbas, Vršac, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo i Paraćin), a memorandumi su potpisani između Ministarstva rudarstva i energetike, Evropske banke za obnovu i razvoj, Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove i gradova i opština u Srbiji koji učestvuju u izradi projekta, u prisustvu Delegacije EU u Srbiji.
Ispred opštine Bogatić događaju je prisustvovao i memorandum potpisao zamenik predsednika opštine Teodor Teodorović.
„Za našu opštinu je izuzetno važno što su nas relevantni subjekti prepoznali kao pouzdanog partnera na realizaciji ovog značajnog projekta koji će omogućiti da naše prirodne potencijale pretvorimo u energiju i iskoristimo na najbolji mogući način. Zahvaljujem se Ministarstvu rudarstva i energetike na dosadašnjoj podršci u sprovođenju projekata unapređenja energetske efikasnosti u javnim objektima i u domaćinstvima, kao i na pomoći u sprovođenju druge faze procesa toplifikacije opštine Bogatić“, rekao je Teodorović.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *