U Bogatiću je večeras svečano otvoren četvrti Međunarodni festival folklora „Bogatfest“ u organizaciji Kulturno-obrazovnog centra, a pod pokroviteljstvom opštine Bogatić. Osim pesme, muzike i igre, otvaranje festivala obeležile su narodne nošnje, oduševljeni posetioci i nasmejani folkloraši iz Egipta, Poljske, Slovačke, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Festival je otvorio predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović.
„Kada prisustvujemo večerima poput ove, jasno je da ćemo svi zajedno biti u prilici uživati u svojevrsnom spletu različitih kultura i običaja, pri čemu ćemo istovremeno afirmisati značaj zajedništva i međunarodne saradnje. Ukoliko je kultura specifičan ambasador zemlje, onda će i naš Bogatić ovih dana dati ogroman doprinos predstavljanju i promociji srpske kulture, ali ćemo imati i tu privilegiju da se zahvaljujući našim gostima upoznamo sa tradicionalnim vrednostima, kulturnom baštinom i nacionalnim običajima drugih, nama bliskih i prijateljskih država i naroda.
Folklor i folklorni ansambli su već decenijama nosioci i čuvari tradicije i kulture jednog naroda. Kroz pesmu i igru svog kraja promovišu domovinu na svim meridijanima. Kulturno-umetnička društva spajaju ljude, narode i kulture. Mladi ljudi kroz svoje bavljenje folklorom dobijaju priliku da pored upražnjavanja zdrave aktivnosti, čuvanja i prenošenja tradicije, istu približavaju drugima i kroz putovanja u različite zemlje šire svoje vidike i obogaćuju sebe.
Zato moramo istrajavati u negovanju i slavljenju života i stvaralaštva, jer svaki dan i svaka manifestacija posvećena lepoti, igri, zajedništvu, mladima i deci neprocenjiva je vrednost i nadahnuće u susretu sa teškim vremenima i ogromnim izazovima koje savremeni svet postavlja pred svakog od nas. Zato je sada idealan trenutak da se učvrste veze među ljudima, da poštujemo i razumemo jedni druge i da kultura više nego ikad bude prisutna u našoj komunikaciji i svakodnevnici.
Za našu lokalnu samoupravu bila je posebna čast i zadovoljstvo da i ovog puta pruži punu podršku organizaciji četvrtog po redu Bogatfesta, kao događaja koji već pripada krugu manifestacija od šireg društvenog značaja. Želim ovim putem da izrazim svoju zahvalnost i poštovanje svim učesnicima i gostima, a takođe, da uputim iskrene čestitke i našem Kulturno-obrazovnom centru i folklornom ansamblu „Đido“ što nas reprezentuju na najbolji mogući način.
Ponosan sam na činjenicu da Bogatić ima jedan ovakav kulturno-turistički sadržaj i manifestaciju koja je već postala tradicionalna i koja iz godine u godinu raste i razvija se. Uveren sam da će dragi gosti uživati u našem gostoprimstvu i da će po završetku festivala poneti pozitivne utiske iz naše male, ali prijateljski orijentisane lokalne zajednice“, naveo je Damnjanović.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *