Meštane seoskih područja, obradovala je vest o otvaranju seoskih ambulanti širom opštine Bogatić. Nakon amublante u Dublju, koje je jedno od najgušće naseljenih sela naše optine, početkom novembra sa radom počinju i ambulante u Banovom Polju i Crnobarskom Salašu. U planu je da se do kraja godine otvore i ambulante u Glogovcu, Uzveću, Metkoviću i Belotiću. Predsednik opštine Bogatić u ostavci, Milan Damnjanović, danas je zajedno sa direktrkom DZ Bogatić, dr Mirjanom Davidović obišao ambulantu u Dublju, koja u potpuno novom ruhu zbrinjava pacijente i obavlja osnovne preglede i pacijente po potrebi dalje upućuje na specijalističke preglede. Tom prilikom, direktorka Doma zdravlja Bogatić predočila je predsedniku opštine planove i potrebe ove ustanove, kako bi se stekli uslovi da se otvore ambulante i u drugim selima na teritoriji opštine Bogatić.
„Otvaranje ambulante u Dublju se pokazalo kao dobra odluka. Tokom pandemije korona virusa ovo je bio vakcinalni punkt, a sada je ambulanta zablistala punim sjajem i dobila je svoju pravu namenu“, istakla je dr Davidović, direktorka Doma zdravlja u Bogatiću, uz podatak da se samo u ovoj ambulanti dnevno ostvari više od trideset pregleda i da to znatno smanjuje broj pregleda u DZ Bogatić, čime se lekarima ostavlja mogućnost da se svakom pacijentu maksimalno posvete. Budući da je zima na pragu, kada se sa simptomima prehlade i viroze lekarima obraća veliki broj pacijenata, rukovodstvo Doma zdravlja je donelo odluku da se u svim seoskim sredinama, gde postoje adekvatni uslovi za to, otvori ambulanta, kako bi uslugu primarne zdravstvene zaštite približili svim meštanima opštine Bogatić. Ovim će se sprečiti stvaranje gužvi u DZ Bogatić, preventivno će se delovati protiv širenja sezonskih virusa, a istovremeno će se i onim građanima, koji nemaju mogućnost odlaska na pregled u Bogatić omogućiti da budu pregledani i zbrinuti adekvatno i blagovremeno, bez nepotrebnih čekanja.
U cilju poboljšavanja zdravstvene zaštite građana, rukovodstvo opštine je podržalo ovu odluku.
„Već naredne nedelje isporučićemo DZ Bogatić računarsku opremu koja je od nas tražena i sve što je neophodno kako bi se ambulante direktno povezale sa sistemom RFZO, da bi pacijenti već po izlasku iz ordinacije u ovlašćenim apotekama mogli da preuzmu prepisanu terapiju. Reč je o četiri računara, a kao lokalna samouprava, tu smo da pomognemo sve što možemo u cilju što boljeg zdravlja naših građana, jer je zdravlje na prvom mestu. Imao sam priliku i da porazgovaram i sa pacijentima koji su se zatekli danas u ambulanti u Dublju, oni su prezadovoljni i uslovima, ali i odnosom zaposlenih medicinskih radnika, što je sigurno i najbitnije“, rekao je predsednik opštine u ostavci, Milan Damnjanović.
Otvaranje ambulante u Banovom Polju najavljeno je u prvoj nedelji novembra, nekoliko dana kasnije i u Crnobarskom Salašu, a po završetku radova i opremanja ambulanti i u ostalim selima, najkasnije do kraja tekuće godine.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *