Povodom, 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, zgrada Skupštine opštine Bogatić je u znak podrške ženama žrtvama nasilja, osvetljena narandžastom bojom.

Ujedinjene nacije su prihvatile ovaj datum 1999. godine i od tada se svake godine širom sveta obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
Nasilje nad ženama je jedan od osnovnih mehanizama kojima se žene prisiljavaju da budu u podređenoj poziciji u odnosu na muškarce i predstavlja najčešći oblik kršenja ljudskih prava.

Nažalost, ono je rašireno širom sveta i ne poznaje državne granice, rasu, klasu, kulturu, tradiciju i religiju. Podaci pokazuju da su jedna od tri žene u svetu prebijene, prisiljene na seksualni odnos, ili su doživele neki vid zlostavljanja, a nasilnik je najčešće muškarac iz bliskog okruženja.
Stoga postoji potreba ohrabrivanja žena koje su žrtve nasilja da prijave svaki oblik napada na njihovu ličnost, bez obzira na njegov karakter, odnosno, da li je u pitanju fizički, seksualni, psihološki ili ekonomski.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je prilika da se još jednom ukaže na postojanje ovog globalnog fenomena – teško objašnjivog i apsolutno neprihvatljivog i neprimerenog za današnje proklamovane civilizacijske vrednosti i načela. Opština Bogatić se pridružuje aktivnostima koje za svoj cilj imaju podizanje svesti o prisustvu nasilja nad ženama i o potrebi sistemskog angažovanja čitavog društva na pronalaženju adekvatnih modaliteta za uspešno rešavanje očiglednog problema i te kako vidljivog i zastupljenog i u našoj zemlji.
Nedopustivo je da u 21. veku žene trpe nasilje! Za nasilje nema opravdanja, a nasilje nad ženama je zločin! Potrebno je jasno i glasno reći STOP nasilju nad ženama, jer je žena, pre svega, ČOVEK!

(Izvor: Kabinet predsednika opštine Bogatić)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *