Danas je 10. decembar Međunarodni dan ljudskih prava, povodom ovog dana predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović, čestitao je ovaj praznik svojim sugrađanima.

Predsednik opštine Bogatić na svom zvaničnom fejsbuk profilu je napisao:

„Koristim priliku da svim građanima Republike Srbije čestitam 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava. 


U Republici Srbiji ljudska prava su zagarantovana Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, ratifikovanim međunarodnim ugovorima i zakonima. 

Ovaj dan se obeležava od 1950. godine, kada ga je zvanično proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Ovaj datum je simbolično odabran za međunarodni dan ljudskih prava kako bi podsetio na datum kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine. Ljudska prava su osnovna prava koja ima svaka osoba, koja se stiču rođenjem, koja su neotuđiva i nedeljiva, svojstvena svim ljudima, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalno ili etničko poreklo, boju kože, veru, jezik, ili bilo koji drugi status, a neka od njih su pravo na ljudsko dostojanstvo, život, slobodu, osnivanje porodice, pravo na rad, zdravstvenu zaštitu, socijalnu sigurnost, ali i zabrane mučenja, ropstva, teranja dece na rad itd.

Od kada je ustanovljen, Međunarodni dan ljudskih prava, nije obeležavan u situaciji sličnoj današnjoj. 
Početkom godine, pandemija COVID – 19, počela je da se širi našom planetom i da ostavlja iza sebe sve veći broj zaraženih i nažalost, preminulih. Posledice pandemije su se osetile u gotovo svim oblastima – ekonomiji, kulturi, prosveti, sportu. Mnoga radna mesta su izgubljena, mnoga ugrožena, a kulturna zbivanja, kao i prosvetne aktivnosti iz realnog prostora preselile su se u virtualni. Sportisti se takmiče pred praznim tribinama, a pandemija je iz korena promenila i obrasce našeg svakodnevnog funkcionisanja. Čitav svet se dramatično izmenio i to je činjenica koju moramo prihvatiti i sa njom naučiti živeti.

Kao pojedinac – građanin, a potom i kao nosilac javne funkcije u vidu predsednika opštine Bogatić, svestan sam da efikasna borba protiv pandemije COVID – 19 ne počinje pred ulazom u bolnicu, nego daleko od tog ulaza – u vlastitom domu, na radnom mestu, prodavnici ili na ulici i zato skrećem pažnju na važnost prevencije da se pridržavamo svih epidemioloških mera zdravstvenih službi. Podstičem sve nadležne organe na dalje pružanje dodatne pomoći starijima, deci i drugim osetljivim grupama kojima je takva pomoć upravo sada potrebna. Isključivo na taj način ćemo iz te borbe izaći kao pobednici, a u godinama pred nama, obeležićemo ovaj značajan datum u sigurnom i prosperitetnom okruženju.“


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *