Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležava se 25. novembra s ciljem ukazivanja na značaj i veličinu ovog problema. Na ovaj dan započinje i tzv. Narandžasta kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ kako bi se skrenula pažnja javnosti da žene ne smeju da trpe i kriju nasilje, već da moraju biti zaštićene, a nasilnici najoštrije kažnjeni. Sinoć je zgrada Skupštine opštine Bogatić u znak podrške ženama žrtvama nasilja, osvetljena narandžastom svetlošću.
Nasilje nad ženama predstavlja značajan javno-zdravstveni problem sa dubokim socijalnim, zdravstvenim i ekonomskim posledicama za pojedinca, porodicu i društvo u celini. Osim toga, to je jedno od najrasprostranjenijih oblika kršenja ljudskih prava, a proističe iz stavova da žene ne trebaju da imaju ravnopravan status sa muškarcima. Obaveza svakog društva je da javno zagovara politiku suzbijanja diskriminacije i da promoviše kulturu tolerancije.
Opština Bogatić se pridružuje aktivnostima koje za svoj cilj imaju podizanje svesti o prisustvu nasilja nad ženama i o potrebi sistemskog angažovanja čitavog društva na pronalaženju adekvatnih modaliteta za uspešno rešavanje očiglednog problema i te kako vidljivog i zastupljenog i u našoj zemlji.
Za nasilje nema opravdanja, a nasilje nad ženama je zločin! Potrebno je jasno i glasno reći STOP nasilju nad ženama, jer je žena, pre svega, ČOVEK!

(Izvor: Kabinet predsednika opštine Bogatić)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *