Selena Popović iz sela Badovinci, kod Bogatića je sedam godina čekala da procveta cvet, koji, verovali ili ne, širi miris leševa životinja u prečniku od 500 metara.

Sedam godina čekala je da procveta, a da se strpljenje isplatilo, potvrdilo se ovog maja kada je drugu godinu zaredom ucvetao, što nije tipično za biljke iz ove porodice, na čije cvetanje se čeka od tri do deset godina, koji je tada platila 50 evra.

„Čovek iz okoline Loznice je prodavao cveće, a pored njega je bila slika kako cvet izgleda. Pošto sam ja veliki ljubitelj cveća, nisam žalila novac, i rešila sam da kupim tu lukovicu nalik gladiolama. Sećam se da mi je rekao da će uskoro kod mene početi da cveta, možda za godinu ili dve“, priča Selena.

Tek kada je došla kući i na internetu ukucala ime i počela da čita, odmah se pokajala. Pisalo je da ima karakterističan miris koji podseća na smrad truljenja mesa, a prava je retkost da se vidi na našem području. Cvet potiče iz šuma zapadne Sumatre i raste do tri metra u visinu. Redak Amorphophallus Titanum ili Titan arum, poznat i kao „cvet leš“ spada u biljke s najvećim cvetom na svetu, ali i po nesnosnom mirisu.

„Kad sam ukucala latinski naziv, izašlo je da cvet smrdi i da se taj smrad širi na 500 metara. Ja sam tada rekla mužu da komšiluk neće od nas moći da živi. Pomislila sam da nam niko neće kući dolaziti – priseća se Selena, koja je već tada počela da obraća pažnju na svoj cvet koji je preko leta izgledao kao palma, a onda se u jesen pretvarao u lukovicu veličine glavice kupusa.“

Čudo se desilo pre godinu dana kada je procvetao i sve je bilo nalik opisu iz literature, od izgleda do mirisa. Ipak, bio je toliko lep da je uživala sa pristojne udaljenosti. Taman kad je pomislila da mora čekati još nekoliko godina da ugleda novi cvet, on je procvetao i ove godine.

„Da li zbog naše klime, ne znam zbog čega, on je ove godine opet procvetao, a ne kao što pišu da će cvetati za tri ili četiri, pet godina. Jer prvo sam čekala sedam godina, međutim, procvetao je i ove godine“, kaže Selena Popović.

Ove godine još je veći i raskošniji, tučak masivniji, a miris koji širi još neprijatniji, baš kao da se u njegovoj blizini raspada leš uginule životinje.

Ili kao:
„Pokvareno meso, pokvarena jaja, na nešto pokvareno, što se raspada. Nije nimalo prijatno proći i stati pored njega. Sreća što je bilo hladno pa nismo sedeli napolju, inače ne bismo mogli. Kažem – nećemo imati gostiju, niko neće doći. Zovu nas, pitaju može li da se sedi u dvorištu – priča vlasnica ove neobične biljke“, dodaje Selena.

Cvet iz ove porodice traje samo tri dana, pa je Selena čekala i noću i danju da ga ugleda.

„Noću izađem da ga slikam telefonom, jer, kažu, treba uhvatiti cvet, hajde sad, uhvati ga da ne propadne. Ali sada znam da ne moram da dežuram“, kroz smeh dodaje ona.

Selena je i drugima delila lukovice, ali još niko nije potvrdio da su cvetale. Kod nje cveta dve godine zaredom i traje par dana, pa veruje da je za sve kriva plodna mačvanska zemlja.

(Izvor: Blic/Mirjana Čvorić Gubelić)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *