U svečanoj sali Skupštine opštine Bogatić, održana je svečanost uručivanja Blagodarnice od strane predstavnika potomaka ratnika Kosaničkog bataljona drugog Topličkog gvozdenog puka „Knjaz Mihailo“ i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova 1912-1920. godine iz Bogatića.

U ime domaćina, prisutne je pozdravio predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović koji je tom prilikom podsetio na potrebu čuvanja i negovanja kulture sećanja na značajne istorijske događaje, kako bi se isti otrgli od zaborava prošlosti, kao i na sve one ljude koji su položili svoje živote u borbi za slobodu otadžbine.

Bratska ljubav i sloga Mačvana i Topličana datira još od 8. septembra 1914. godine i Noćne krvave bitke na reci Drini, na Limanskoj adi u Badovincima, koja je imala presudnu ulogu za odbranu Srbije u tom nametnutom ratu.

U znak prijateljstva Topličana i Mačvana Milanu Damnjanoviću i Matiji Milovanović je uručeno priznanje Blagodarnica. Ovo priznanje uručeno je pojedincima koji su se angažovali na podizanju spomen obeležja u Badovincima, donatorima, učesnicima kulturno-umetničkog programa i medijima.

Ovaj događaj poslužio je kao inspiracija za komponovanje himne junačke vojske hrabrog srpskog naroda „Marš na Drinu“.

(Izvor: Kabinet predsednika opštine Bogatić, Milana Damnjanovića)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *