Naša opština je među 250 evropskih gradova i opština koji termalnu energiju koriste za grejanje.

Posledice koronavirusa smo osetili u gotovo svim oblastima, od ekonomije, preko kulture i prosvete, pa sve do sporta. Kulturna zbivanja, kao i prosvetne aktivnosti su se iz realnog prostora preselile u virtuelni, sportska takmičenja se održavaju pred praznim tribinama. Prihodovna strana budžeta je najviše osetila nastalu krizu i u takvim otežavajućim okolnostima bilo je teško očekivati realizaciju svih projektovanih zadataka i ciljeva u tekućoj godini, kaže na početku intervjua za Kurir Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić, i dodaje da ipak mogu biti zadovoljni urađenim.

„Trudili smo se da putnu i komunalnu infrastrukturu dodatno unapredimo, asfaltiranjem i šljunčenjem puteva, izgradnjom trotoara, postavljanjem LED rasvete, radovima na vodovodnoj mreži, rekonstrukcijom ustanova predškolskog i školskog vaspitanja, ali takođe, pripremili smo i mnoštvo neophodne projektno-tehničke dokumentacije kao osnovni preduslov za početak radova na značajnim investicionim projektima u budućnosti. Nismo zaboravili ni na aspekt socijalne zaštite, na poboljšanje položaja najugroženijih, ali ni na đake i studente. Nadam se da smo na samom početku mandata opravdali ukazano poverenje i ispunili očekivanja građana opštine Bogatić.“

Vaša opština je poznata kao prva eko-opština u Srbiji zahvaljujući grejanju na geotemalnu energiju. Da li se planira izgradnja novog toplovoda?

„Naša opština raspolaže ogromnim prirodnim bogatstvima iz geotermalnih izvora energije i preduzeli smo odlučne korake na realizaciji jedne velike investicije kao što je izgradnja toplovoda. Uspeli smo u nameri da budemo među 250 evropskih gradova i opština koji termalnu energiju koriste za grejanje. Zagrevamo osam javnih ustanova, ukupno 16.000 kvadrata, uštede su ogromne, a benefiti se ogledaju i u ekološkom pogledu. Naša vizija je da se kroz nekoliko godina cela varošica, uključujući sva domaćinstva, zagreva toplom vodom iz obnovljivih izvora. Radićemo na tome zajedno sa našim prijateljima sa Rudarsko-geološkog fakulteta i ubeđen sam da ćemo na kraju i uspeti u toj nameri.“

Jesu li opština Bogatić i Mačva kao region interesantni za privlačenje stranih i domaćih investicija?

„Povoljan geografski položaj, raskrsrnica važnih puteva, prirodni potencijali, ljudski resursi, ogromne mogućnosti – na nama je da pomenuto maksimalno iskoristimo i obezbedimo brži i snažniji prosperitet opštine Bogatić i čitave Mačve, na radost i zadovoljstvo građana. Pozivam potencijalne investitore da nas posete, da se na licu mesta uvere u istinitost navedenog i da svoj kapital ulože upravo kod nas“, rekao je za Kurir, predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović.
                                                                                                    
                                                                                                                                      Izvor:Kurir

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *