Selo koje je poznato po najvećem broju uzgajivača svinja, Badovince, danas je posetila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković. Radni sastanak sa uzgajivačima svinja, održan je u gazdinstvu Snežane Paunić, gde je nedeljama unazad tovilište prazno, nakon što su ispoštovali propisane mere koje se na nivou države sprovode u cilju suzbijanja epidemije afričke kuge.
Kao svi uzgajivači iz Badovinaca i Paunići čekaju saglasnost i dozvolu da u svoje tovilište ponovo uvezu svinje. U radnoj poseti danas im je bila ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, sa kojom su u konstruktivnoj debati zajednički tražili rešenje za prevazilaženje problema. Tridesetak uzgajivača tovnih svinja iznelo je svoje viđenje situacije i realne probleme. Iako u Badovincima nema zabeleženog slučaja afričke kuge svinja, tovilišta uzgajivača svinja su prazna, jer je Prnjavor, u kom je evidentirana pojava kuge, udaljen manje od propisanih osam kilometara, a oni su prinuđeni da sačekaju da prođe period inkubacije, odnosno, u najboljem slučaju još 15 dana.
Ministarka Tanasković je, saosećajući se sa problemom koji je, između ostalih, zadesio i uzgajivače svinja iz Mačve i dala čvrsto obećanje da će učiniti sve što je u njenoj moći da njihova tovilišta ponovo budu puna, kao i da je svesna da su odgovorno i savesno postupili, ali da su nepravedno žrtve onih koji su slučajeve afričke kuge pokušali da prikriju i tako napravili problem i sebi i svima. Naglasila im je i da sama veruje da će ovaj period brzo proći i da će im šteta biti nadoknađena i zahvalila što odgovorno pristupaju problemima, jer je civilizovan razgovor i volja za saradnjom jedini put do rešenja svih problema, ma koliko oni ozbiljni bili, kao što je i ovde slučaj.
„Ono za šta ćemo se boriti je kako da njima pomognemo, kako da zajednički prevaziđemo ovaj period kada su im farme prazne da bi oni nastavili da se bave poslom koji najbolje znaju da rade. Ovo je selo sa ubedljivo najvećim brojem tovnih svinja na jednom mestu i uprkos svemu što ih je zadesilo oni ne odustaju od svog posla“, rekla je ministarka Tanasković.
Inače, ministarka nije krila zadovoljstvo što je dočekana u gazdinstvu na čijem je čelu žena koja ima podršku porodice i koje je pravi primer kako treba raditi i modernizovati svoj rad korišćenjem svih pogodnosti koje država i ministarstvo nude poljoprivrednicima.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *