U 26 gradova i opština u Srbiji u toku je potpisivanje ugovora sa 105 izbegličkih porodica iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje su, na konkursu Komesarijata za izbeglice i migracije, dobile pakete građevinskog materijala za završetak započete kuće i poboljšanje stambenih uslova života, saopštio je danas Komesarijat.

Vrednost jednog paketa je od 4.500 do 9.000 evra. Pomoć se dodeljuje u okviru Regionalnog stambenog programa, a ukupna vrednost nabavke je 792.138 evra, bez PDV.

Pakete građevinskog materijala dobilo je petnaest izbegličkih porodica koje imaju prebivalište u Bogatiću. 
Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice sa prostora bivše Jugoslavije.

Do sada je iz tog programa u Srbiji zbrinuto 5.180 izbegličkih porodica iz BiH i  Hrvatske. U okviru tog broja, dodeljena su 1.893 paketa građevinskog materijala, izgrađeno i useljeno 1.647 stanova, kupljeno 1.350 seoskih kuća sa okućnicom i izgrađeno 290 montažnih kuća.

Program se sprovodi uz podršku OEBS, UNHCR i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, SAD, Nemačke, Švajcarske, Italije, Norveške, Danske, Turske, Luksemburga, Španija, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *