Prošle godine je 1.005 dece izmešteno iz svojih porodica u hraniteljske porodice i ustanove socijalne zaštite. O šestoro dece oduzete od majki brinuće tate: Mališani u Bogatiću bili bez grejanja, igrali se nožem…

U Bogatiću je samo u poslednja tri meseca Centar za socijalni rad, kao organ starateljstva intervenisao u dve porodice i čak šestoro dece je privremeno izmešteno. Nedavno su socijalni radnici po hitnom postupku zbrinuli dečaka od 5,5 i devojčicu od 2,5 godine koji su živeli u nedostojnim i nehumanim uslovima, a policija protiv majke D. Z. podnela krivičnu prijavu zbog zanemarivanja i zlostavljanja dece.

Pre ovog slučaja, u Banovom Polju iz porodice su izmeštena tri dečaka starosti od pet do osam godina i jednogodišnja devojčica. Dvoje je zbrinuto u hraniteljskoj porodici, a dvoje je smešteno kod bake.

Za teške uslove u kojima je ovih četvoro mališana živelo saznalo se kada je u avgustu uhapšen njihov otac zbog navodnog silovanja dvanaestogodišnje pastorke koju je supruga dovela iz prvog braka. Deca su ostala da žive s majkom, a kada su prvi put u posetu došli socijalni radnici su zatekli loše uslove za život i zapuštenu i neurednu decu.

– Sve je preduzeto kako bi deca ostala da žive u svojoj kući, u biološkoj porodici, ali ništa nije pomoglo jer majka se uopšte nije trudila da zadrži svoju decu. Njoj je više puta pružena psihosocijalna podrška, kuća je okrečena, popravljeno što je bilo potrebno, angažovano je komunalno preduzeće da očisti dvorište. Međutim, socijalni radnici su u nadzoru ponovo zatekli loše stanje, opomenuli su majku, a ona je uporno kršila sve što joj je naređeno – navodi izvor.


Nijedno dete nije oduzeto zbog siromaštva

Deca se iz porodica izmeštaju hitno, a postupak njihovog vraćanja traje dugo, pa je razumljivo što socijalni radnici prethodno čine sve da ne dođe do privremenog smeštaja kod hranitelja ili u drugu porodicu.

– Ni jedno dete nije izmešteno, ili kako laici govore „oduzeto“ od roditelja zbog materijalne situacije odnosno siromaštva, već samo zbog nebrige, zapuštanja ili zlostavljanja. Ako je porodica siromašna na razne načine može da im se pomogne, ali ljubav, pažnja i uopšte staranje o deci ne mogu da se kupi ili nadoknade. Ako je protiv jednog roditelja pokrenut postupak zbog zanemarivanja onda se utvrđuju kapacitet i motivacija drugog roditelja da se stara o deci – objašnjavaju socijalni radnici.


Šta čeka nesrećne mališane?

Tako će, prema saznanjima medija, o šestoro dece koja su u poslednje vreme izmeštena iz porodica najverovatnije umesto majki ubuduće će brinuti očevi.

Otac dece iz Bogatića je u postupku da obezbedi uslove i prihvati povratak dečaka i devojčice iz hraniteljske porodice.

Četvoro mališana iz Banovog Polja sačekaće da otac bude pušten iz pritvora, kada će socijalni radnici početi postupak za trajno rešavanje zaštite njihovih prava i zbrinjavanje.

Jedno od osnovnih dečijih prava, da žive u porodici koja treba da im omogući uslove za život, razvoj i obrazovanje, sve više je ugroženo.


Više od 1.000 dece izmešteno prošle godine

Prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu prošle godine je 1.005 dece izmešteno iz svojih porodica u hraniteljske porodice i ustanove socijalne zaštite.

Mališani koje je zadesila takva sudbina uglavnom su žrtve roditelja koji zanemarujući svoje obaveze rođenu decu lišavaju odrastanja u krugu porodice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *