Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je sa predsednikom opštine Bogatić Milanom Damnjanovićem ugovor o prenosu finansijskih sredstava lokalnoj samoupravi za sufinansiranje sanacije i rekultivacije nesanitarne deponije u naselju Sovljak. Za realizaciju ovog projekta resorno ministarstvo će izdvojiti 29 miliona dinara, a preostalih šest miliona obezbediće opština Bogatić iz svog budžeta.

„Odlučni smo da rešimo problem deponija u Srbiji i država za tu namenu izdvaja značajna sredstva, kako za uklanjanje manjih smetlišta, tako i za sanaciju i rekultivaciju nesanitarnih deponija koje zagađuju zemljište, vodu i vazduh. Lokalne samouprave ne mogu same da reše taj problem i država je tu da pomogne, ali isto tako zahtevamo od lokalnih inspekcija da pojačaju nadzor kako se na istim mestima ne bi ponovo pravile deponije“, rekla je ministarka Irena Vujović.

Ministarka je podsetila da je tokom septembra sprovedena akcija čišćenja oko 500 divljih deponija u 43 grada i opštine, kojima su na javnom konkursu odobrena sredstva za tu namenu.

„Naš cilj je Srbija bez deponija. Ubrzano radimo na projektima za izgradnju zelene infrastrukture – regionalnih i reciklažnih centara, što će omogućiti da se otpad na teritoriji naše zemlje zbrinjava i tretira po najvišim ekološkim standardima. Uspostavljanjem modernih sistema za upravljanje otpadom stvaramo uslove da nesanitarne deponije budu zatvarane, sanirane i rekultivisane“, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *