Sva dugovanja iz prošle godine poljoprivrednicima će biti isplaćena do kraja marta, potvrdila je resorna ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković na sastanku sa storčarima u Bogatiću. Oni nisu zadovoljni najavljenim povećanjem premije za mleko i subvencija po grlu, stočari u Mačvi su nezadovoljni, i traže veća davanja.
Sastanak novi, a problemi u mlekara stari. Mačvanski stočari resornoj ministarski predočili su zahteve.
„Da se poveća premija sa deset na dvadeset dinara. Da subvencije idu sa 25 na 40 hiljada dinara po grlu. Mi tražimo da bude minimalna otkupna cena mleka 78 dinara plus PDV“, kaže Dušan Obrenčević iz Glušaca.
Milan Pajić iz Badovinaca predlaže obustavu uvoza, da se da prioritet domaćem mleku i sačuva proizvodnja.
Premija za mleko ove godine biće 15 dinara po litru, a subvencija po grlu 30.000 dinara, potvrdila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković. Najavljuje i pomoć u nabavci junica.
„Finasiraćemo kupovinu novih steonih junica 50 odsto, generalno kupljenih, i to će trajati cele godine, ne mesec dana. Da li ste je uvezli, ili ste je kupili ovde na tržištu, potpuno je nebitno“, rekla je ministarka.
Sva dugovanja iz prošle godine biće, obećava, isplaćena do kraja marta. Od aprila, kreće podnošenje zahteva za subvencije u ovoj godini.
„Svi će biti izmireni, i prosto, zdravije ćemo ući u 2023. i nema prenosa više dugovanja, i nema tih spekulacija oko toga da li je neko ostavario pravo ili ne. Zato će biti javni pozivi, oni će trajati mesec dana. Ja sam to i sad njima rekla, nakon toga ide obrada i isplata. Od zatvaranja poziva, narednih mesec i po dana će biti isplata“, kaže ministarka.
A kada će i za koliko biti povećana i zagrantovana minimalna otkupna cena mleka, poljoprivrnici su bar za sada ostali bez odgovora.

(Izvor: RTS)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *