Na Limanskoj Adi u Badovincima, na samom mestu Bitke na Drini 8. septembra 1914. godine i stradanja ratnika, ispred spomen obeležja podignutog pre dve godine, danas je služen parastos i odata pošta izginulim ratnicima Drugog Topličkog puka “Knjaz Mihailo”. Svečanost je počela intoniranjem himne Republike Srbije „Bože Pravde i himne vojske Kraljevine Srbije.

Vence na Spomen krst su pored delegacije opštine Bogatić položili i načelnik Mačvanskog upravnog okruga, predstavnici Vojske Srbije, MZ Badovinci, Posebne jedinice policije, delegacije opštine Prokuplje, Kuršumlija, Lazarevac, predstavnici udruženja Snaga srpskih ocila, udruženja potomaka iz Bogatića, Kosanice i predstavnici SUBNOR-a Bogatić.

„Danas smo na Limanskoj adi u Badovincima obeležili 107. godišnjicu „Noćne krvave bitke na Drini“ i na taj način odali poštu stradalim srpskim vojnicima Drugog Topličkog puka “Knjaz Mihailo” koji su dali svoje živote u odbrani otadžbine.

Jedna od najznačajnijih bitaka u našoj slavnoj istoriji dogodila se upravo na ovome mestu. Ponosni na tu činjenicu, imamo obavezu da čuvamo sećanje na događaje i ljude koji su u jednom značajnom civilizacijskom trenutku preokrenuli tok naše bogate istorije.“, izjavio je predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović.

(Izvor: Kabinet predsednika opštine Bogatić)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *