Na trećem Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Bogatiću predstavlja se oko 140 izlagača iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Poljoprivrednicima je omogućeno da na jednom mestu dobiju sve informacije i upoznaju se sa inovacijama iz oblasti poljoprivrede, ali i da nabave novu opremu po povoljnim sajamskim cenama.
Teodor Teodorović, zamenik predsednika opštine Bogatić, koja je organizator Sajma poljoprivrede ocenio je da je ispunjen cilj ove manifestacije.
„Uspeli smo da na jednom mestu okupimo proizvođače mehanizacije, opreme, semenske robe, sredstava za zaštitu bilja, banke, osiguravajuća društva, ali i da povežemo Ministarstvo poljoprivrede i Upravu za agrarna plaćanja sa poljoprivrednicima i da oni na licu mesta dobiju sve informacije koje su im potrebne za njihovo gazdinstvo“, rekao je Teodorović.

Sajam je otvorila Vedrana Ilić, pomoćnica ministarke poljoprivrede u Vladi Republike Srbije. Ona je istakla da je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva u ovoj godini za podsticaje u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji opredelilo 120 milijardi dinara i podsetila da poljoprivrednici do 24. maja mogu da se prijave i za bespovratna sredstva iz IPARD 3 programa, mera 1 u ukupnom iznosu od 380 miliona evra.
„Ministarstvo se potrudilo da skrati proceduru i olakša svim zainteresovanim poljoprivrednicima da dođu do ovih podsticajnih sredstava koja mogu da se koriste u sektoru proizvodnje mleka, mesa, voća, povrća, žitarica, industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva. Nadam se da će poljoprivredni proizvođači iskoristiti ove podsticaje u iznosu od 60 do 75 posto i da ćemo vrlo brzo isplatiti ta sredstva“, rekla je Ilić. Komentarišući nedavno objavljene podatke Zavoda za statistiku posle popisa poljoprivrede Ilićeva je istakla istakla da podsticajna sredstva iz budžeta Ministarstva za poljoprivredu koristi 360000 registrovanih gazdinstava i izrazila nadu da će u narednim godinama zahvaljujući podsticajima, ulaganjima u mlade, škole i istraživačke projekte više mladih, uz iskustvo starijih, biti nosioci poljoprivrednih gazdinstava.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *