Manifestacija „Metkovačka vesela mašina“ održala se u nedelju u etno naselju „Konak“ u Mačvanskom Metkoviću. Od jutra do podneva posetioci su uživali u interesantnom programu. Centralni segment manifestacije bilo je takmičenje kazandžija u pečenju rakije. „Vesele mašine“ oni su potpalili u 8 ujutro, takmičili su se kuvari u pripremanju gulaša, posetioci se služili listićima i sve to uz odabrani kulturno-umetnički program.
„Nema veće ravnice od Mačve, a ni boljeg domaćina od Mačvanina! Danas sam u etno ambijentu „Mačvanski konak“ u Mačvanskom Metkoviću, zajedno sa vrsnim mačvanskim domaćinima prisustvovao događaju koji na najlepši način dočarava sliku Mačve. Nekada nije bilo kuće širom mačvanskih sela, gde se u prvim jesenjim danima nije pekla rakija i spremalo za hladnu zimu. U želji da sačuvamo tradiciju i na mlade prenesemo sve ono što smo i mi u amanet dobili od naših starih, oživeli smo duh pravog mačvanskog sela i neprocenjive tradicije našeg kraja! Ovo je prava slika Mačve, koja je danas iz Metkovića poslata. Srećan sam jer je veliki broj Mačvana i gostiju sa strane prisustvovao i potrudićemo se da već naredne godine ova manifestacija još više dobije na značaju, imajući u vidu njen privredni i turistički potencijal“, rekao je Milan Damnjanović predsednik opštine Bogatić.
Najbolja rakija jednoglasno je šljivovica Radosava Šobića iz Belotića, stara 18 godina, drugo mesto pripalo je Todoru Jeini iz Metkovića, a treće Svetoliku Vešiću. Proglašeni su i najbolji u pripremanju gulaša, a u ovom nadmetanju, prema oceni stručnog žirija, najbolji je bio gulaš ekipe Klenjački bivak, drugo mesto pripalo je ekipi Kafe šansa iz Valjeva, a treće Mokroj braći iz Metkovića.
Organizatori manifestacije su Mesna zajednica Mačvanski Metković i Kulturo-obrazovni centar Bogatić pod pokroviteljstvom opštine Bogatić.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

2 thoughts on “Održana manifestacija Metkovačka vesela mašina”
    1. Poštovani, advokat Radosav Šobić živi u Mačvanskoj ulici u Mačvanskom Belotiću. Možete kontaktirati organizatora manifestacije „Mačvanska vesela mašina“, Kulturno obrazovni centar Bogatić za telefonski broj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *