U Osnovnoj školi „Mika Mitrović“ u Bogatiću nedavno se dogodio neobičan slučaj kada je jedan učenik za vreme odmora povezao svoj mobilni telefon sa školskim računarom i tako pristupio elektronskom dnevniku. Iako je od direktora škole dobio priznanje za veliko znanje i veštinu kada je reč o informacionim tehnologijama, u toku je postupak kojim se utvrđuje da li je nešto upisivao u dnevnik, nakon čega će učeniku biti izrečena adekvatna kazna.
I pored ove teške povrede školskih pravila, u ovoj školi ne razmišljaju da se pridruže potpunoj zabrani upotrebe mobilnih telefona što su, za sada, uvele tek dve u celoj Srbiji.

Direktor škole Milorad Ercegovčević u razgovoru za Telegraf ističe da su mesecima posvećeni sprovođenju zakonskih normi o zabrani mobilnih telefona za vreme nastave i da imaju rezultate kojima su zadovoljni.
„Sve je bilo uzelo maha, pa smo u novembru mesecu putem knjige obaveštenja opomenuli učenike da nije dozvoljeno da koriste mobilne telefone za vreme časa. To je dalo rezultat, pa skoro 99 posto učenika mobilne telefone za vreme časa sada pre početka časa odlaže u torbu, garderobu ili ispod klupe. U ostalim slučajeva reaguju nastavnici i od neposlušnih učenika oduzimaju telefone dok traje čas“, priča direktor škole i dodaje kako uz posvećenost nastavnika i on često kontroliše kako se naredba primenjuje.

Za vreme odmora, na hodnicima u školi i u školskom dvorištu učenici mogu da koriste mobilne telefone. To ne nameravaju da uskrate deci i zbog toga što bi nastavnicima, uz obaveze koje imaju, predstavljalo dodatno opterećenje da čuvaju dečije telefone.
„Kada smo pročitali njegovu izjavu ostali smo zatečeni. Njegovo objašnjenje u izjavi gde je napisao šta je i kako uradio da bi pristupio elektronskom dnevniku sve nas je ostavilo bez teksta. To dete je suvi talenat, očigledno poseduje i veliko znanje iz informacionih tehnologija“, kaže direktor Ercegovčević.

Učenik koji je uspeo da na svom telefonu prati šta nastavnik upisuje u elektronskom dnevniku ima tek 13 godina i ne opravdavajući ga u školi smatraju da se verovatno zaneo svojim velikim znanjem i veštinama pa nije izdržao da ih ne pokaže dugovima iz odeljenja, ne razmišljajući o posledicama.
Naime, kada se saznalo za težak prekršaj ovog učenika, u školi su otkrili i njegov veliki talenat za IT tehnologije, o čemu do tada niko nije znao.

Bez obzira na to, kada bude okončan postupak njemu će biti izrečene disciplinske mere.
U školi veruju da će poslušati savet da se mane nedozvoljenih radnji sa svojim telefonom i znanje koje ima koristi tako da ne ponovi prekršaj, a o informacionim tehnologijama razmisli kao svom budućem zanimanju.

(Izvor: Kurir / Telegraf)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *