Potomci ratnika Gvozdenog puka i Mačvana okupili su se i danas na Limanskoj adi u Badovincima, na dan kada je 8. septembra 1914. srpska vojska u Bitki na Drini izvojevala pobedu nad nadmoćnom austrougarskom vojskom koja je posle Cerske bitke započela novu ofanzivu na Srbiju. Služen je parastos poginulim borcima, a brojne delegacije su položile vence ispred Gvozdenog krsta koji je simbol junaštva Drugog topličkog pešadijskog puka „Knjaz Mihailo“, poznatijeg kao Gvozdeni puk.
„Naša otadžbina je kroz istoriju spoznala koja je cena slobode i mira i kad stojimo ispred ovog spomen obeležja, čuvamo svetlu uspomenu na herojska dela, junačke podvige i podnetu žrtvu srpskog vojnika.
Danas odajemo počast i poštovanje za Mačvane i Topličane koji su dali ono najvrednije za slobodu ponosnih potomaka – svoje živote. Njihova hrabrost i požrtvovanost su vrednosti koje su oduvek odlikovale srpsku vojsku.
Suprostavljajući se višestruko nadmoćnijem neprijatelju, bez ustezanja i povlačenja, na ovom istom mestu 8. septembra 1914. godine, izvojevali su istorijsku pobedu srpskog naroda u Velikom ratu.
Zato imamo obavezu, čast i zadovoljstvo da od zaborava sačuvamo „Noćnu krvavu bitku na Drini“, na Limanskoj adi u Badovincima, da se okupljamo i podsećamo na heroizam slavnih predaka i mlađim naraštajima koji dolaze prenosimo značaj pobede istinskih vrednosti.
Moramo da imamo za cilj da danas budemo bolji i jači nego što smo bili juče, ali nešto slabiji nego što ćemo biti sutra. Da donosimo i primenjujemo ispravne i hrabre odluke kao što su to činili ljudi kojima danas odajemo poštu.
Neka im je večna slava i hvala!“, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsednika opštine Bogatić.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.