Bogatić – prva ekološka opština u Srbiji! Ovo je već druga sezona kako se pojedine ustanove u opštini Bogatić greju putem geotermalne energije.

Primer ove opštine, koja ima sistem za daljinsko grejanje na toplu vodu, prvi je takav u Srbiji. Izgradnjom toplovoda mačvanska varošica upisala se na listu 250 naprednih evropskih gradova koji za grejanje koriste termalne izvore. Umesto klasičnih i zastarelih energenata, njihov daljinski sistem za zagrevanje koristi geotermalnu energiju, i zasad se greje oko 16.000 kvadrata, koje koriste osnovna i srednja škola, vrtić, sud, Centar za socijalni rad, komunalno preduzeće i policijska stanica.

Predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović kaže za Kurir da Mačva ima osam geotermalnih bušotina, čija energija se nije koristila četiri decenije.

Vrednost projekta bila je oko 150 miliona dinara, od čega je iz kredita obezbeđeno 75 odsto, a ostatak iz opštinskog budžeta.

Predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović, navodi da je opština Bogatić u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom u Beogradu izradila studiju kompletnih geotermalnih potencijala i resursa na teritoriji opštine Bogatić.

– Osim što eksploatacijom i upotrebom geotermalne energije znatno smanjujemo zagađenje vazduha, nisu zanemarljive ni uštede u budžetu, koje ostvarujemo korišćenjem ovog u potpunosti ekološki prihvatljivog energenta, a po proceni Rudarsko-geološkog fakulteta ona iznosi od 15 do 18 miliona dinara godišnje, tako očekujemo da će se cela investicija otplatiti u narednih sedam do deset godina.

U studiji je predviđena i druga faza, u kojoj će se građanima i privredi moći ponuditi toplotna energija koja se bude proizvodila, a krajnji cilj je proizvodnja električne energije. Prema planu, toplovod za grejanje domaćinstava krenuće od bušotine B2, kapaciteta 50 litara vode u sekundi i temperature 80 stepeni – ističe predsednik opštine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *