Predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović čestitao Sretenje – Dan državnosti Republike Srbije.

Predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović na svojoj fejsbuk stranici je napisao:

Poštovani sugrađani,
čestitam vam Sretenje – Dan državnosti Republike Srbije. Danas je veliki i poseban dan za sve građane naše zemlje jer svi zajedno slavimo slobodu i nastanak moderne srpske države.

Sretenje je praznik kada obeležavamo dva značajna istorijska datuma koji su od izuzetne važnosti za nacionalni identitet našeg naroda. Sećanje na 15. februar 1804. godine, dan kada su srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem – Karađorđem odlučili da u Orašcu podignu Prvi srpski ustanak kojim su krenuli u obnovu srpske državnosti posle viševekovne otomanske okupacije. Takođe, istog datuma, ali 1835. godine u Kragujevcu je donet Sretenjski ustav, prvi srpski ustav koji je predstavljao jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog doba. Ovi događaji postavili su temelj za uređenu, modernu, građansku i međunarodno priznatu srpsku državu.

Danas se sa ponosom sećamo naših slavnih predaka i odajemo im počast za sve ono što su postigli u dugoj i teškoj borbi za slobodu. Njihov život i ostavština nas obavezuju da nastavimo putem sloge, jedinstva i uspeha. Oni nas neiscrpno motivišu jer predstavljaju prave i najbolje moguće uzore za sve nas koji smo došli posle njih.

U XXI veku, savremena srpska država vodi bitke podjednako važne za budućnost zemlje, kao što su to činili i naši preci. Ekonomsko osnaživanje, izgradnja i jačanje ugleda države u svetu, borba za KiM, povećanje nataliteta, ali i sveprisutni korona virus su izazovi sa kojima se svakodnevno suočavamo. Uveren sam da ćemo sve poteškoće i probleme uspešno prevazići kao što su to učinili i oni zbog kojih danas živimo u slobodnoj i demokratskoj Srbiji.

Svim građanima naše zemlje čestitam Sretenje – državni i nacionalni praznik, dan kada slavimo Srbiju. Živela Srbija!

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *