Opština Bogatić je ušla u program „ČISTA SRBIJA“ koji se odnosi na izgradnju kanalizacione mreže na celokupnoj teritoriji do 2025. godine.

„Ono što je bio višedecenijski san svih nas, ali i velika prepreka za dosadašnji brži i kvalitetniji ekonomski razvoj naše zajednice, polako, ali sigurno se pretvara u stvarnost“, kaže Milan Damnjanović, predsednik Opštine Bogatić o programu „Čista Srbija“ i izgradnji kanalizacione mreže na području opštine.

U ponedeljak je u Ministarstvu za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu održan prvi u nizu radnih sastanaka predstavnika opštine Bogatić i resornog ministarstva. Centralne teme sastanka su bili precizna analiza trenutnog stanja, obim i rokovi budućih radova, definisanje trasa za kanalizaciju, rešavanje prava vlasništva na lokacijama, usklađivanje planske dokumentacije…

Potvrđeno je da je u planu izgradnja kanalizacionog sistema pod nazivom „Bogatić“ na koji bi bili priključeni varošica Bogatić i naseljena mesta Klenje, Dublje, Belotić, Crna Bara, Banovo Polje, Glogovac i Sovljak i kanalizacionog sistema pod nazivom „Salaš Crnobarski“ na koji bi se priključila naseljena mesta Badovinci, Salaš Crnobarski i Očage, dok bi se mesne zajednice Glušci, Uzveće i Metković povezale na regionalni sistem Šabac.

U februaru 2019. godine, prilikom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića opštini Bogatić opštinsko rukovodstvo mu je predočilo nedostatak kanalizacione mreže kao veliki problem koji bi trebalo rešiti.

„Ovo su dramatične promene, nove stvari koje radimo i gradimo. Ovo je život, „Srbija 2025”. Čak 72 opštine u centralnoj Srbiji, od Bogatića do Vlasotinca treba da dobiju kompletnu kanalizaciju, fabriku za prečišćavanje otpadnih voda. Zamislite kako će onda da nam izgledaju reke, nivo zaštite životne sredine, koliko će sve biti čistije i bolje, koliko će standard da raste – rekao je predsednik Vučić predstavljajući investicioni plan „Srbija 2025.”

Mi ne krijemo zadovoljstvo sa onim što je predsednik Vučić podelio sa javnošću. Nema potrebe da govorimo o značaju koji će jedna ovakva investicija imati za našu opštinu i sve njene građane. Ono što je bio višedecenijski san svih nas, ali i velika prepreka za dosadašnji brži i kvalitetniji ekonomski razvoj naše zajednice, polako, ali sigurno se pretvara u stvarnost. Vizija u kom pravcu treba da se zemlja kreće, ogromna volja i želja da se ravnomerno razviju sva mesta u Srbiji, kako bi na taj način svi građani dobili šansu da žive i rade u tim mestima su karakteristike državnika koji žele dobro svojoj zemlji i svom narodu. Svedoci smo ulaganja u putnu infrastrukturu, u kanalizaciju i vodovod, u izgradnju i obnovu savremenih Kliničkih centara i bolnica, što je posebno u ovo vreme pandemije koronavirusa, pokazalo svoju potpunu ispravnost. Jedna smo od retkih zemalja koja podiže plate i penzije u trenutku svetske ekonomske i zdravstvene krize globalnih razmera, gde nema otpuštanja, inflacije i sličnih negativnih ekonomskih pokazatelja. To su nepobitne činjenice, sviđalo se to nekome ili ne.“, ističe predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović.

Damnjanović je takodje istakao da je završetak izgradnje kanalizacione mreže započete 1997. godine i proširenje na sve mesne zajednice prioritet rukovodstva lokalne samouprave,

„Mi smo prilikom svakog, bilo formalnog ili neformalnog susreta sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, kao i sa samim predsednikom Vučićem, insistirali na potrebi nastavka radova na kanalizacionoj mreži, prvo za naseljeno mesto Bogatić, a potom i u ostalim mestima. Taj cilj smo odredili kao prioritet i nismo od njega nijednog trenutka odustali. Naravno da smo bili svesni svih otežavajućih okolnosti, pre svega finansijske prirode, jer realno posmatrano, mi kao lokalna samouprava nismo u mogućnosti da samostalno realizujemo jedan tako veliki projekat. Stavili smo pitanje kanalizacije u prvi plan zarad budućnosti čitavog našeg kraja, pre svega, naše dece.“, kazao je Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *