„Stanovnicima Bogatića se u slavine doprema zdrava pijaća voda i ni jednog trenutka ne treba da sumnjaju u njen kvalitet“, izjavio je na početku razgovora Vladan Popadić, direktor JKP „Bogatić” za Mačvapress.

Kvalitet pijaće vode koju koristi oko 2250 domaćinstava redovno se proverava, a sopstvenim sredstvima i subvencijama iz budžeta lokalne samouprave do sada je dosta urađeno na modernizaciji vodosnabdevanja.

„Vodovodna mreža je dugačka 40 kilometara i proteklih godina je skoro sasvim rekonstruisana zamenom starih azbestnih cevi. Preostalo je još svega 120 metara azbestnih cevi na deonici od Doma zdravlja do Elektrodistribucije i ove godine one će biti zamenjene polietilenskim. Tehnički gubici su tako svedeni na minimum, a ukoliko dođe do havarija one se otklanjaju istog dana“, kazao je Popadić.

Sredstvima koje je opredelila kancelarija za javna ulaganja nastaviće se rekonstrukcija vodovodne mreže. Planira se prelazak na prstenasti sistem vodosnabdevanja pa više neće postojati „krajevi” na periferiji mreže gde je dolazilo do taloženja hlora i nečistoća na unutrašnjim kućnim instalacijama. To će se postići prespajanjem delova mreže na krajevima, a uproredo će se iz istog fonda obaviti i zamena svih vodomera.

„Ovim programom rekonstrukcije omogućiće se elektronski nadzor stanja vodovodne mreže i detektovanje svih promena, pa ćemo pravovremeno reagovati u slučaju havarije“, napominje Popadić.

Potrošači pijaću vodu dobijaju sa izvorišta iz tri bunara na kojima pumpe preko frekventnih regulatora „proizvode” potrebnu količinu vode. Prošle godine, kažu u preduzeću, prvi put potrošači zahvaljujući ovom sistemu rada pumpi nisu ni jednom imali pad pritiska koji je ranije bio uobičajen u letnjim mesecima.

Prošle godine je završena izgradnja još jednog bunara koji još nije priključen na mrežu, ali će kao novi izvor zdrave pijaće vode, kada bude priključen na postojeća tri, znatno poboljšati kvalitet vode.

„U ovoj godini 500.000 dinara ćemo izdvojiti za izradu projektne dokumentacije budućeg postrojenja za prečišćavanje vode. Sa tim projektom ćemo konkurisati kod evropskih fondova za sredstva, sa namerom da još više pobošljamo kvalitet pijaće vode i sistem vodosnabdevanja bude savremeniji nego sada“, rekao je Vladan Popadić, direktor JKP „Bogatić”.

(Izvor:D.G./Mačvapress)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *