Povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, predstavnici opštine Bogatić, zamenik predsednika Teodor Teodorović i predsednik skupštine Siniša Puzić položili su venac na spomenik “Seljacima i ratnicima Mačve od 1912-1918. godine” u Bogatiću.
Dan primirja u Prvom svetskom ratu u svetu i Srbiji se obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svetski rat. U Srbiji je ovaj dan prvi put obeležen 2012. godine. Kao glavno obeležje praznika koristi se motiv cveta pod nazivom Natalijina ramonda.
Ovaj cvet raste na istoku Srbije, kao i na vrhu Kajmakčalana, gde je srpska vojska vodila žestoke borbe protiv Bugara. Cvet je nazvan po kraljici Nataliji Obrenović, a poznat je i kao cvet feniks, jer čak i kada se osuši, ukoliko se zalije može da oživi, što simbolizuje vaskrsenje srpske države nakon Prvog svetskog rata.
Vence su takođe položili predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912-1920, iz Bogatića, delegacija SUBNORA- a Bogatić, kao i predstavnici potomaka ratnika Drugog Topličkog (Gvozdenog) pešadijskog puka “Knjaz Mihajlo”.

(Izvor: Kabinet predsednika opštine Bogatić)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *