Pripadnici PU Bogatić juče su predstavnike sportskih klubova Opštine Bogatić upoznali sa novinama koje su predviđene zakonima o privatnom obezbeđenju, javnom okupljanju i sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama.

Prestavnci policije veruju da će nove zakonske odredbe pomoći klubovima da organizuju utakmice bez nasilja i narušavanja javnog reda i mira, dok manji klubovi koji muke muče kako bi obezbedili novčana sredstva za takmičenje sada imaju još jedan finansijski trošak, licenciranog redara. Ukoliko organizator utakmice ne bude imao licenciranog redara kazne su milionske.

Uveden su pojmovi službenik obezbeđenja i redar. To su lica koja polažu ispite pred komisijom MUP-a Srbije i polaganjem tog ispita oni dobijaju licence za vršenje navedenih poslova i samo oni mogu obavljati poslove privatnog obezbeđenja i redara na zakonit način, a od ove godine to će se primenjivati i na utakmicama nižih liga.

Dobra organizacija važna je za svaki sportski događaj, to nema dileme. Ali, pitanje koliko će klubova to moći da isprati, sigurno da će ovom primenom zakona klubovi u manjim sredinama biti ugašeni ukoliko ne budu imali svog licenciranog redara ili ukoliko ne budu mogli da plate privatno obezbeđenje na utakmicama.

Mali klubovi dužni su da plate članarine igračima, lekarske preglede, troškove sudija i delegata, sada još jedna stavka licencirani redar. Naravno tu su i ostali troškovi klubova, sportska oprema, održavanje terena, itd.

Zbog ne mogućnosti da se koliko danas i sutra organizuju fudbalski klubovi, moguće je odlaganje utakmica ove nedelje na teritoriji Mačvanskog Okruga.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *