Radojka Dražić, jedna je od retkih pčelarki u Mačvi, a prva u Bogatiću koja koristi i vazduh iz košnice za inhalaciju u api komori. Počela je sa dva, a posle deset godina rada ima više od pedeset pčelinjih društava. Radojka Dražić vredna je kao pčela. Red, rad i posvećenost prisutni su i u košnicama i u njenom domaćinstvu u kojem ima posla cele godine.

„Ja sam u pčelarstvo ušla slučajno, ali sam imala iskusnog i starog pčelara, koji je verovao najviše u mene i rekao mi samo, ti to možeš, ti to možeš. Ja sam tako krenula. To je moj život. Ja sam radosna žena, ja sam srećna žena, koliko one meni daju“, kaže Radojka Dražić.
Pohađala je seminare, nabavljala literaturu, dobijala sertifikate i hobi pretvorila u posao. Ono što je naučila od iskusnih pčelara prenosi svojim unucima.
„Jedva čekam da dođe raspust da pomažem mojoj babi oko pčelinjaka i umem da nađem kraljicu“, objašnjava Radojkina unuka Ana Đorđević.
Osim pčelinjih proizvoda, zdrav je i vazduh iz košnica.
„Api terapija je jedna grana u pčelarstvu gde se koriste svi pčelinji proizvodi: med, polen, propolis, matični mleč, vosak, pčelinji otrov i vazduh iz pčelinje košnice. Aktivna je košnica, pčele aktivno rade, donose blagodet iz prirode, polen, propolis i sve ostalo. Mahanjem krilima pčele prave aerosol, prave vazdušnu banju. Kada možete da dišete pravilno, onda je ceo svet vaš“, navodi Radojka Dražić.
Snaga prirode u teglama je najbolja hrana za telo, a rad sa pčelama, kaže Radojka Dražić, leči i dušu. Svakoga dana, od njih, nauči nešto novo.

(Izvor: V.M.K. / RTS)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *