Zaštitnik građana saopštio je danas da je utvrdio da nadležni organi starateljstva u Bogatiću i Šapcu 13 godina nisu obezbedili adekvatnu i blagovremenu zaštitu za četvoro dece iz Bogatića koja su bila izložena zanemarivanju i nasilju u porodici.

Deca su bila izložena i riziku da budu žrtve trgovine ljudima, čime su nadležni doveli do ugrožavanja njihovog života i bezbednosti, ocenio je Zaštitnik građana i zatražio utvrđivanje odgovornosti stručnih radnika zbog načinjenih propusta.

„Nadležni centri od prvih prijava da su deca izložena nasilju i zanemarivanju iz 2008. godine nisu pokrenuli nijedan postupak za zaštitu dece od nasilja u porodici, niti postupak za njihovo izmeštanje iz porodice iako su bili dužni da to učine, kao i da nisu pokrenuli postupke lišenja roditeljskog prava roditelja dece“, utvrdila je ta institucija.

Kako je navela, po sopstvenoj inicijativi, a nakon saznanja iz medija da je policija u Bogatiću podnela krivičnu prijavu protiv majke dece zbog zapuštanja i zlostavljanja, krajem 2020. godine je pokrenula postupke kontrole zakonitosti i pravilnosti rada nadležnih centara za socijalni rad u Bogatiću i Šapcu i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, ranije Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U preporukama za otklanjanje propusta, Zaštitnik građana zatražio je da direktori centara u Bogatiću i Šapcu u budećem radu obezbede da organi starateljstva blagovremeno preduzimaju mere iz svoje nadležnosti kako bi zaštitili decu od svih oblika nasilja, kao i da svoje stručne radnike upute na obuke za prepoznavanje i adekvatno reagovanje u situacijama kada postoji sumnja na trgovinu ljudima i zloupotrebu deteta. Od resornog ministarstva zatražio je da naloži direktorima centara da utvrde razloge zbog kojih su stručni radnici načinili propuste u radu i da sprovedu odgovarajuće postupke, kao i da im naloži da u budućem radu blagovremeno postupaju u skladu sa važećim propisima i spreče zloupotrebe dece od strane roditelja ili drugih lica.

Zaštitnik građana traži od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju da razmotri postojanje eventualnih propusta u radu organa starateljstva u pogledu procene rizika zloupotrebe deteta i trgovine ljudima. Svi kontrolisani organi imaju 30 dana rok da obaveste Zaštitnika građana o postupanju po preporukama.

(Izvor: Beta)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *