Aleksandar Isaković (39) iz Mačvanskog Belotića kod Bogatića, optužen za silovanje deteta, sud ukinuo pritvor uz obrazloženje da se mediji njime više ne bave?! Prilikom odlučivanja nisu marili za žrtvu koja živi u blizini njega.

Aleksandar Isaković Mačak (39), optužen da je u junu prošle godine u okolini Bogatića silovao devojčicu (12), našao se na slobodi! Skandaloznu odluku doneo je Viši sud u Šapcu uz obrazloženje da se mediji više ne bave Isakovićem i da ukidanje pritvora pedofilu neće uznemiriti javnost, ne mareći kako će reagovati žrtva koja živi na korak od njega!

Isaković, koji je u vreme zločina radio za devojčicinog oca, zloupotrebio je njeno poverenje i na prevaru je odvojio tokom jedne proslave punoletstva u selu pokraj Šapca. Prema optužnici, dok je jednu ruku držao preko usta devojčice, drugu joj je uvukao u gaćice i počeo da je dira po genitalijama. Zatim ju je ljubio i izvadio svoj polni organ koji je stavio u njene ruke. Potom ju je skinuo, penetrirao u nju, a onda je pustio. Nakon ovog užasnog zločina vratio se na proslavu gde je nazdravljao, pevao i grlio roditelje devojčice!

Isaković je ubrzo pritvoren, a novinari Alo! pokušali su da saznaju šta se dešava s ovim slučajem jer je od hapšenja prošlo više od šest meseci. Tada smo došli do šokantnih saznanja da ga je sud u Šapcu pustio da ponovo šeta ulicom u kojoj živi devojčica s obrazloženjem da se mediji više ne interesuju za slučaj?!

Ovim povodom kontaktirana je advokatica Biljana Borovčanin koja zastupa devojčicu, odnosno njenu porodicu, koja nam je rekla da je u šoku zbog odluke presude.

Advokatica objašnjava da se u ovom slučaju radi o ozbiljnom krivičnom delu obljuba sa maloletnim detetom starosti 12 godina, koje se još uvek oporavlja od posledica kritičnog događaja.

„Pitanje je kakve će posledice taj događaj ostaviti na njen dalji razvoj. Pritom i žrtva od 12 i nasilnik od 39 godina su iz istog mesta, žive na razdaljini od oko 200 metara. Selo ima oko 300 kuća. Meštani su pogođeni samom pomisli da je okrivljeni mogao takvu strahotu da uradi porodici čoveka koji mu je hleb u ruke davao, jer je bio zaposlen kod njega u kamenorezačkoj radnji duži niz godina“, kaže ona.

„Za ovakvu skandaloznu odluku kojom je okrivljenom ukinut pritvor saznala sam od novinara. Kako sam obaveštena, razlog ukidanja je to što je protokom od šest meseci odnos javnosti prema navedenom događaju izgubio na intenzitetu, te da se od događaja kojim se mediji mesecima ne bave ne može očekivati bilo kakva reakcija javnosti u slučaju da se okrivljeni nađe na slobodi – objasnila je advokatica, i dodala: Zar treba mediji da budu presudna karika u sudskim procesima? Ovakva odluka suda samo doprinosi prouzrokovanju pravne nesigurnosti kako kod deteta i njene porodice tako i kod meštana sela, a i celog Mačvanskog okruga“, kazala je ona.

Advokatica navodi da iskreno veruje da će zamenica tužioca VJT Šabac uložiti žalbu, a neko veće Apelacije u Novom Sadu imati više sluha u primeni odredaba ZKP-a. „U konkretnom slučaju Apelacioni sud u Novom Sadu je jedno takvo prilično paušalno rešenje ukinuo i naložio da Viši sud u Šapcu utvrdi da li je i kako je to javnost uznemirena, a onda donese novu odluku. Bez ikakvog utvrđivanja i navođenja razloga, iako su imali i vremena i mehanizme da to urade, ukinut je pritvor okrivljenom Isakoviću. Jasno se može zaključiti da je to urađeno iz straha od ukinute odluke, bez ikakve provere i samo da bi se udovoljilo Apelacionom sudu, rekla je Borovčanin.

„Ukoliko šabačko pravosuđe smatra potrebnim, ja preuzimam obavezu da medije obaveštavam svaki dan o trenutnim dešavanjima u procesu“, istakla je advokatica Biljana Borovčanin.

(Izvor: Enis Sadiku / Alo)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *