3. jul je Međunarodni dan bez plastičnih kesa, koji je ustanovljen na osnovu međunarodne inicijative za budućnost bez plastičnog otpada.

Aktivisti Evropske Zelene partije Bogatić podelili su više od 300 papirnih kesa sa štampanim sloganom „Bolje papir u ruci, nego plastika u prirodi“.

„Cilj je da unapredimo svest kod ljudi, da bismo sačuvali prirodu i sve što nam ona pruža. Evropska zelena partija će nastaviti sa promocijom upotrebe papirnih umesto plastičnih kesa jer to doprinosi zaštiti životne sredine“, rekla je aktivistkinja Katarina Tovilović.

Prenosimo saopštenje Evropske Zelene partije Bogatić u celosti:

„Evropska Zelena partija ovom prilikom ukazuje na veliku štetnost plastičnih kesa na životnu sredinu i tim povodom podelili smo našim sugrađanima papirne kese kao alternativu. Želimo da na takav način svi doprinesemo smanjenju ove vrste otpada u našem okruženju.

3. jula hiljade organizacija širom sveta skreću pažnju javnosti da jednokratne plastične kese, nakon kratke upotrebe, ostaju u životnoj sredini narednih deset do hiljadu godina koliko im je potrebno da se raspadnu, a u tom periodu emituju otrovne materije koje zagađuju ekosisteme, vodotokove, zemljište.

Međunarodni dan bez plastičnih kesa je upozorenje da je planetarno zagađenje plastikom globalna katastrofa kojoj se razmere tek naslućuju.

Podaci da se širom sveta svakog trenutka koristi milion plastičnih kesa i da je 80 odsto morskog otpada od plastike upozoravaju da je otpad od plastike pošast modernog doba, koju jedino možemo zaustaviti ukoliko se okrenemo ekološki prihvatljivim zamenama.Izbacivanje plastičnih kesa je tek prvi korak na putu ka našem odgovornijem odnosu prema planeti.

Dok ih potpuno ne ukinu sve države i gradovi – ukinite ih sami.Ponesite ceger, platnenu ili bilo koju trajnu kesu i nosite je sa sobom u torbi.

Najvažnija motivacija za „Ne!“ plastici, jeste – zaštita životne sredine.“

„BOLJE PAPIR U RUCI NEGO PLASTIKA U PRIRODI“

(Izvor:Face:Evropska Zelena partija/Mačvapress)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *