Na međunarodnom konkursu na kome je učestvovalo više od 100 socijalnih preduzeća iz cele Evrope, projekat šabačkog Karitasa „Avlija održivog razvoja“ proglašen je najboljim. Njihovo domaćinstvo u Bogatiću je šansa za promenu, za osobe sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom.

Kapija uvek otvorena, a avlija među najuređenijim. Od okućnice do kuće, od njive do trpeze, o svemu brinu sami. Za dvoje je ovo stalni, za dvadesetak korisnika svakodnevni zajednički dom.

Zapušteno domaćinstvo za dve godine postalo je uzorno mačvansko gazdinstvo. Kroz socijalnu zaštitu obogatili život korisnika, a kroz preduzeće za profesionalnu orijenataciju zaposlili deset osoba sa invaliditetom.

„Ja sam bio korisnik dnevnog boravka u Šapcu, sada sam zaposlen ovde i zarađujem za život. Šta ti najviše prija, volim da radim, da pomažem kolegama, da sam vredan, osećam se bolje posle toga“, kaže Milan Tomić iz Mačvanskog Pričinovića.

U brojnim teglama i flašama zavrilo je preko 30 tona njihovog voća i povrća. Rade, kažu, i za sebe i za druge. Pokazali su da je model održiv.

„Osim lepog imanja imamo što šta da ponudimo, kroz gastronomsku ponudu koja karakteriše ovaj deo Mačve, kroz činjenicu da ljudi vole da vide kada kupe neki proizvod ili uslugu, da je krajnji korisnik osoba kojoj treba organizovana društvena pomoć“, navodi Miroljub Nikolić, direktor „Karitasa“, Šabac.

Dopunili su i turističku mapu Bogatića. Uz komšije, gosti svakodnevni. Od održivog razvoja postali su Avlija otvorenog srca – na korist svima.
POGLEDAJTE VIDEO PRILOG RTS-a:


 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *