Cena svinja skočila je sa 125 dinara, koliko je bila pre mesec dana, na 160 do 165 dinara po kilogramu bez PDV-a, kažu odgajivači u mačvanskom kraju.

Svinjari iz Mačve kažu da su zadovoljni zbog zahteva koje je do sada ispunilo Ministarstvo poljoprivrede.

Miroslav Sladojević iz naselja Badovinci jutros je prodao oko 200 svinja klanici Agropapuk. On je rekao Tanjugu da su pre mesec dana svinje prodavali po ceni od 125 dinara plus PDV, a da je sada cena 165 dinara bez PDV-a.

„Cena je trenutno ok. Za sada smo zadovoljni ispunjenjem zahteva koje smo tražili od resornog ministarstva, ali videćemo šta će ubuduće biti. Sad smo na pozitivnoj nuli, a inače smo poslednjih šest, sedam meseci gubili 50 evra po krmetu“, rekao je Sladojević koji uzgaja od 1.700 do 2.000 svinja“, rekao je on.

Ranko Sladojević iz istog poljoprivrednog gazdinstva rekao je da su za sada zadovoljni i zahvalio resornom ministru što im je izašao u susret.

„Hvala ministru što je ispunio naše želje. Bilo je opasno loše, ali za sada je dobro“, rekao je on. Dodao je da svinje sada prodaje po ceni od oko 180 dinara sa PDV-om i dodao da bi najbolje bilo da cena bude 210, 220 dinara kako bi ostvarili zaradu.

Bojan Tufegdžić iz sela Uzveće, koji trenutno ima 240 grla za prodaju, kaže da ih je ranije prodavao po ceni od 130, 140 dinara, a sada po ceni od 160 dinara što je, dodaje, značajno bolje.

„Razlika je velika i sada već, na ovoj ceni, možemo da se uklopimo i pokrijemo troškove. Ovo je nestabilan posao, često dolazi do velikih varijacija, a rešenje bi bila stabilizacija tržišta, pa i cene žitarica“, rekao je Tufegdžić.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je prošle nedelje Tanjugu da se na tržištu svinja stvari menjaju i da se u narednih desetak dana očekuje bolja situacija, jer usled popuštanja mera protiv korone počinju normalno da rade restorani, kao i da se naša tradicionalna tržišta u okruženju ponovo otvaraju.

„Tržišta na koja mi plasiramo su nam ponovo otvorena, jer nisu više zapljusnuta jeftinim mesom iz Nemačke i Holandije, tako da možemo da im ponovo pristupimo, a i uvek je u junu bolja situacija nego neposredno posle uskršnjih praznika“, rekao je Nedimović.

On je precizirao da se radi o tržištima Bosne i Hercvegovine, Makedonije i Crne Gore koja su tri-četiri meseca bila praplavljena velikim količinama vrlo jeftinog mesa iz EU.

Nedimović se 30. maja sastao sa nezadovoljnim odgajivačima svinja iz Bogatića, Šapca, Rume, Bačke Palanke i drugih okolnih mesta zbog niskih otkupnih cena mesa i velikih gubitaka u proizvodnji. Tada je dogovoreno da se pristupi izradi Strategije za razvoj svinjarstva do 2030. godine, kako bi kroz uključivanje struke i nauke taj sektor bio unapređen i postao značajno konkurentniji na tržištu.

Takođe, dogovoreno je da se razmotri uvođenje prelevmana, odnosno dodatnih taksi pri uvozu svinjskog mesa. Ministar je tada najavio i usvajanje Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda koji će državi dati dodatne mogućnosti za intervencije prilikom poremećaja na tržištu i time obezbediti veću podršku poljoprivrednicima.

Jedan od zahteva koji su odgajivači svinja izneli tokom razgovora sa ministrom u Bogatiću je i potpuna zabrana uvoza svinjskog mesa u Srbiju.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *