Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posetila je juče opštinu Bogatić. U Bogatiću je obišla lokaciju geotermalne bušotine i potom održala sastanak sa rukovodstvom opštine i Mačvanskog okruga na temu saradnje u energetskom i rudarskom sektoru.

Mihajlovićeva je ovim povodom izjavila da je Bogatić jedina lokalna samouprava i da je ovo prvi put u Srbiji da se geotermalna energija koristi za grejanje, konkretno devet javnih ustanova u Bogatiću, navodi se u saopštenju ministarstva.

„Korist je i finansijska, ali pre svega za zaštitu životne sredine, procena je da se godišnja emisija ugljen-dioksida smanji za 500 tona. Odličan sastanak smo imali danas, razgovarali smo o tome kako da se geotermalna energija dalje koristi, da idemo u sledeću fazu, ali i kako da započnemo istražne radnje u Vladimircima. Naći ćemo način da jednim delom finansiramo obe opštine“, kazala je ona.

Pomoćnik predsednika opštine Bogatić Matija Milovanović, pred samu posetu Zorane Mihajlović u uključenju za jutarnji program televizije K1, objasnio je koliku korist ima opština Bogatić ovim sistemom grejanja.

„Bušotina BB1 u naseljenom mestu Bogatić koja ima potencijal od 75°C i izdašnost od 25l/s, je jedno veliko prirodno bogatstvo za opštinu Bogatić. Preko ove bušotine zagrevamo osam javnih ustanova na teritoriji opštine Bogatić. Nama je cilj da u narednom periodu sa ovog postojećeg sistema dodadamo još četiri javna objekta koje bi zagrevali.

Veći deo ovog projekta finansirano je iz kredita, jedan manji deo iz Budžeta opštine Bogatić. Uštede su takve da je matematika egzaktna, stručnjaci sa Rudarsko-geološkog fakulteta sa kojima sarađujemo su nakon dve godine upotrebe ovog sistema, detaljne i stručne analize došli do zaključka da je ušteda od 70 do 100 hiljada evra po grejnog sezoni sa tim kada se priključe još ova četiri objekta procena je da će biti još 50 hiljada evra uštede. To bi značilo, da bi ušteda po jednoj grejnoj sezoni bila oko 150 hiljada evra ili 18 miliona dinara što je za naš budžet u opštini Bogatić jedna velika ušteda, takođe ne smemo da zanemarimo i ekološki aspekt i zaštitu životne sredine.

Dolaskom potpredsednice Vlade Srbije i ministarke rudarstva i energetike gospođe Zorane Mihajlović, pružila nam se prilika da je upoznamo sa svim dosadašnjim radovima, aktivnostima, postignutim rezultatima, planovima za budućnost, ali i da tražimo podršku od ministarstva za sve one projekte koji su planirani za budućnost. Verujemo da će nam pružiti podršku u našim nastojanjima da opštinu Bogatić učinimo lepšim i boljim mestom za život, a na zadovoljstvo svih građana i da na tom putu razvoja koristimo sve prirodne potencijale koji nam stoje na raspolaganju“, izjavio je Matija Milovanović, pomoćnik predsednika opštine Bogatić.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *