Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, posetila je opštinu Bogatić, gde je obišla lokaciju geotermalne bušotine i potom održala sastanak sa rukovodstvom opštine i Mačvanskog okruga na temu saradnje u energetskom i rudarskom sektoru.

Mihajlović je ovim povodom izjavila da je Bogatić jedina lokalna samouprava i da je ovo prvi put u Srbiji da se geotermalna energija koristi za grejanje, konkretno devet javnih ustanova u Bogatiću.

„Korist je i finansijska, ali pre svega za zaštitu životne sredine, procena je da se godišnja emisija ugljen-dioksida smanji za 500 tona. Odličan sastanak smo imali danas, razgovarali smo o tome kako da se geotermalna energija dalje koristi, da idemo u sledeću fazu, ali i kako da započnemo istražne radnje u Vladimircima. Naći ćemo način da jednim delom finansiramo obe opštine. Poruka svim ostalim lokalnim samoupravama je da je pred nama drugo vreme i velika šteta je da ne iskoristimo ono što imamo i što je veliki potencijal. Pričali smo i o dva važna zakona – o racionalnoj upotrebi energije i energetskoj efikasnosti. Za projekte zamene stolarije 67 gradova i opština poslalo je urednu dokumentaciju. Potpisaćemo uskoro ugovore sa njima, a oni dalje sa građanima. Pričali smo i o Zakonu o OIE. Suština je da su ove oblasti važne kako za održivo poslovanje ove opštine, tako i svih lokalnih samouprava na teritoriji Srbije. Učinićemo sve kao Vlada i Ministarstvo da ovakve projekte podržimo i zajedno ih realizujemo. Da ne pričamo samo o potencijalima, a da ne vidimo efekte realizacije. Bogatić je ogledni primer, ne samo u Srbiji, već je prepoznat i u svetu. Ovo je važna godina za energetiku i sve što radimo je za brže okretanje zelenoj ekonomiji“, poručila je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da za deset do 15 dana očekuje potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama o zameni stolarije, odnosno povećanju energetske efikasnosti.

„Ovo je prvi put da imamo Zakon o obnovljivim izvorima energije. Sve vreme smo razmišljali kako da približimo zakone građanima, da olakšamo svim domaćinstvima pristup solarnim panelima. Zato je procedura pojednostavljena, sve se završava u četiri koraka, više nije potrebna građevinska dozvola, već odobrenje lokalne samouprave“, rekla je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da je suština Zakona o energetskoj efikasnosti i Zakona o OIE zelena enegija i zdravija životna sredina, ali i jeftinija električna energija za domaćinstva.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *