Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine obišla je početak radova na realizaciji projekta sanacije i zatvaranja postojeće nesanitarne deponije u mesnoj zajednici Sovljak koji zajednički sufinansiraju resorno ministarstvo i opština Bogatić.

Radovi će trajati četiri meseca i deponija na kojoj je poslednjih 30 godina odlagan otpad biće potpuno zatvorena. Oko 30 ari zemljišta biće zelena oaza. Ministarka Vujović je pohvalila lokalnu samoupravu zbog angažovanja u unapređenju zaštite životne sredine i potvrdila da će naredne godine na području opštine Bogatić biti zatvorena još jedna deponija. Ona je istakla da je u opštini Bogatić upravljanje čvrstim otpadom znatno unapređeno od kada se odvozi na deponiju „Srem – Mačva“.

„Započeli smo sanaciju deponije u naselju Sovljak u Bogatiću, na kojoj je otpad decenijama nepravilno odlagan. Sa rukovodstvom opštine i meštanima koji su inicirali rešavanje ovog ekološkog problema danas sam obišla početak radova. Sanacija deponije se radi po najvišim standardima, a ceo prostor će biti pretvoren u zelenu oazu. Nastavićemo i sledeće godine sa zatvaranjem nesanitarnih deponija širom Srbije“, izjavila je ministarka Irena Vujović.

„Izražavam iskrenu i ogromnu zahvalnost ministarki Vujović na poseti i posvećenom vremenu, kao i neizmerno zadovoljstvo zbog zvaničnog početka radova na izuzetno značajnom projektu za našu lokalnu samoupravu.
Uveren sam da ćemo zatvaranjem i rekultivacijom ovakvih i sličnih deponija zaštiti životnu sredinu, a istovremeno rešiti višedecenijski problem neadekvatnog odlaganja otpada, koje će se u veoma bliskoj budućnosti vršiti po najvišim ekološkim standardima.

Uspostavljanje celovitog sistema upravljanja komunalnim otpadom jedan je od najznačajnijih zadataka u zaštiti životne sredine i predstavlja prioritetan i krucijalan korak u procesu stvaranja i obezbeđivanja što kvalitetnijih i zdravijih uslova za život svih građana.

U veoma sadržajnom i konstruktivnom razgovoru, utvrdili smo postojeće stanje u ovoj oblasti i postigli visok stepen razumevanja po mnogim pitanjima, te sam siguran da u narednom periodu opština Bogatić može očekivati podršku resornog ministarstva u realizaciji mnogobrojnih projekata (od izrade projektno-tehničke dokumentacije do izvođenja samih radova) značajnih za zaštitu životne sredine i poboljšanje kvaliteta života stanovništva“, izjavio je Milan Damnjanović, predsednik opštine Bogatić.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.