Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u selu Gornje Nedeljice, razgovarao sa građanima 12 sela jadarskog kraja koji su najviše zabrinuti zbog istraživanja koja obavlja kompanija „Rio Tinto“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je meštanima Gornjih Nedeljica da bi, pre nego što bi potpisao zakon o eksproprijaciji, za šta je krajnji rok 10. decembar u ponoć, probao da se napravi novi zakon o izmenama i dopunama.

„Moj predlog je da probamo da napravimo novi zakon o izmenama i dopunama zakona, da ide po hitnoj proceduri u Skupštinu, da možemo da ga usvojimo pre Nove godine. Predložiću rešenja do ponedeljka i ako možemo da se dogovorimo oko izmena sa ljudima odavde, ako ne da izmenama vratimo stari zakon, kao da nema izmena. To bi de fakto značilo da zakon ne bi važio“, objasnio je Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da građani najviše strahuju zbog deponije koja se pravi između Jadra i Korenite.

„Ja mogu da obećam, razgovaraćemo i videti ugovorne obaveze prema Rio Tintu. Tražićemo od Rio Tinta da se jalovište skloni. Ne može da se računa na profit, već i na zdrvalje ljudi, njihov ostanak. Bićemo čvrsti. Zemlju vam ne uzima država. Zemlju ste prodavali vi privatnoj kompaniji Rio Tinto i država tu nikoga nije oštetila. Za to država nije odgovorna“, rekao je Vučić.

Predsednik je najavio da će predložiti vladi osnivanje fonda u koji bi odmah bilo izdvojeno 10 miliona evra za smanjenje zagađenosti životne sredine, čijim novcem bi većinski upravljali građani ovog područja.

„Predložiću formiranje jednog zelenog fonda za Zapadnu Srbiju, za deo Mačvanskog, Kolubarskog i dela Zlatiborskog okruga“, rekao je Vučić.

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *