Predsednik opštine Bogatić Milan Damnjanović položio je danas, u okviru obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, venac na spomenik „Seljacima i ratnicima Mačve od 1912.-1918. godine“ u Bogatiću, kao i na spomen obeležje u Badovincima na Limanskoj adi gde je hrabra srpska vojska branila Srbiju i Mačvu od nadmoćnijeg neprijatelja.

U svom obraćanju, predsednik je kazao da se okupljajući pred ovim spomenicima, neguje sećanje na znane i neznane junake i da na temeljima njihove žrtve i slobodarskih ideala, mi danas gradimo stabilniju i lepšu budućnost uz nadu da smo dostojni potomci njihovih velikih dela. Prošlost ne sme stajati na putu budućnosti i napretka, ali i ne sme biti prepuštena zaboravu. Ono čemu je i trag vremena dao potvrdu je činjenica da nikada ništa neće moći da umanji snagu sećanja na herojska dela istinskih junaka koji su izvojevali slobodu za sve nas i koji su današnjim generacijama osvetlili budućnost.

Milan Damnjanović je podsetio da je u Velikom ratu ogromna žrtva herojski podneta kako bi naš narod i njegova vojska, koja je uvek bila sastavni deo srpskog bića, sačuvali svoj nacionalni identitet, opstanak i dostojanstvo. Junaštvo srpskog naroda i vojske u Prvom svetskom ratu su istorijske činjenice – nepobitne činjenice o slavi i ogromnom doprinosu Srbije pobedi dobra nad zlom, pobedi koja nas čini ponosnim slobodarskim narodom. Narodom koji je tokom celog svog postojanja svojim nedužnim životima gradio pravedniji i bolji svet, zasnovan na visokim moralnim i etičkim vrednostima.

Kao što cvet „Natalijina ramonda“ poznat i pod nazivom „Feniks“, jer ima sposobnost da kada se i potpuno osuši, ponovo oživi nakon što se zalije i koji je simbol današnjeg praznika, tako je simbolično u Velikom ratu i srpski narod odbio da se „isuši“ i baš kao i „Feniks“, hrabro je ustao i veličanstveno pobedio. Damnjanović je odao počast svim nastradalima uz reči: „Neka je večna slava i veliko hvala svim herojima Velikog rata“.

U znak sećanja na dan kada je potpisano primirje u Prvom svetskom ratu u francuskom gradu Kompijenu, vence su položili i predstavnici Udruženja potomaka ratnika 1912.-1920. iz Bogatića, delegacija SUBNORA-a Bogatić, kao i predstavnici potomaka ratnika Drugog Topličkog gvozdenog puka i Mesne zajednice Badovinci.

(Izvor: Kabinet predsednika opštine Bogatić)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *