Povodom Svetskog dana prevremeno rođenih beba – 17. novembar, večeras je zgrada Skupštine opštine Bogatić osvetljena ljubičastom bojom.

Po jedanaesti put se ovaj dan obeležava u svetu, sa idejom da se pažnja društva usmeri na ozbiljne probleme prevremeno rođenih beba i njihovih roditelja.

Prevremeno rođenje bebe je ozbiljan zdravstveni problem i ujedno vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti dece mlađe od 5 godina. Svake godine se u svetu rodi oko 15 miliona prevremeno rođenih beba (pre 37 gestacijske nedelje), dok čak jedan milion ne preživi.

U našoj zemlji se za godinu dana pre termina rodi oko 4.000 beba. Srbija kao srednje razvijena zemlja ima veći procenat preživele prevremeno rođene dece, ali uz podršku stručnjaka, pružanje adekvatne nege i obezbeđivanje savremenih inkubatora koji im omogućuju da dišu do potpunog razvoja pluća, taj procenat će vremenom biti sve viši.
Zato je svaka aktivnost, pa makar i simbolične prirode, koja se organizuje u cilju podizanja svesti u javnosti o problemima prevremeno rođene dece dobrodošla i daje ogroman doprinos u borbi za život svake naše bebe.

(Izvor: Kabinet predsednika opštine Bogatić)

By Bogatić Info

Nezavisni informativni portal - Vesti iz opštine Bogatić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *